Godsticks – Inescapable

Facebookrssmail

Er komt weer een nieuw album aan van Godsticks. De progressieve metal band uit Wales brengt het inmiddels al weer vijfde album ‘Inescapable’ uit. Net iets meer dan drie jaar na hun laatste wapenfeit en tevens succesvolste album tot nu, ‘Faced With Rage’.

Godsticks is dus een band uit Wales die nog niet zo gek lang bestaat. De band werd in 2008 opgericht. Nu komen ze dus al met een vijfde plaat. Stilzitten is dus niet te vinden in het woordenboek van deze heren. De muziek wordt zowel als progressieve rock als progressieve metal gezien. De reviews over de groep worden met het album positiever, maar zeer zelden heeft er iemand iets slechts over ze geschreven.

Wie de term progressief hoort als het gaat om muziek, denkt bijna gelijk aan langere nummers. Ook op dit album is dat het geval. Slechts één nummer is onder de vier minuten. Het langste nummer duurt ruim negen minuten. Voor de mensen die de band nog niet kennen, de stem doet je bij sommige nummers een beetje denken aan Myles Kennedy. De rifjes klinken lekker zwaar en strak. Godsticks wilde dat elk nummer op de plaat hetzelfde thema zou hebben, maar tegelijkertijd een conceptalbum ontwijken. Ze wilden meer open zijn met het bespreken van de innerlijke demonen die bij een van de bandleden in het hoofd spoken. Dit thema is dan ook erg mooi verwerkt in de teksten, en ook de melodieën sluiten dan weer goed aan op de tekst. Verder nog een klein detail dat opvalt naar het bekijken van de tracklist. Alle titels bestaan uit één woord.

Dat ene nummer wat ‘kort’ duurt, is wel een ontzettend fijne. Lead single ‘Denigrate’ is echt een top nummer. Goede, zware, pakkende riffs laten je hoofd gelijk op en neer gaan. Komt toch niet al te vaak voor op progressieve muziek. Eigenlijk klopt alles aan dit nummer. Ook de drums en bas zijn geweldig in het nummer. Daniel Tompkins van Tesseract zingt op dit nummer mee. Voor de pure prog liefhebber is het negen minuten durende ‘Change’ zeker het beluisteren waard. Meerdere tempowisselingen waardoor ook je eigen stemming verandert.

Dit is gewoon weer een pareltje van de mannen. Met elk album denk je, dit kan niet nog beter. Toch weten Godsticks je te blijven verassen met steengoede nummers. Ook dit album staat er weer vol van. Voor de prog liefhebber een must hear! (88/100) (Kscope)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ