CD van de Week: Delain – Apocalypse & Chill

Facebookrssmail

Delain weet als geen ander symfonishe metal te voorzien van catchy, poppy refreinen overgoten met het juiste stevig metalen sausje. Ook op hun inmiddels alweer 6e langspeler wordt er weer lekker uitgepakt met een grote diversiteit aan pakkende songs. Het album opent met het vlotte ‘One Second’ wat een typische Delain song is maar zich kenmerkt door de fraaie tegenvocalen van gitarist Timo Somers. Dat de vocalen van Charlotte Wessels nog steeds beter worden is haast ongekend. Deze zoetgevooisde nachtegaal behoorde al tot de top van het Female Fronted genre maar zingt steeds soepeler, vaster en gevarieerder.

Het navolgende ‘We Had Everything’ is van hetzelfde, lekkere, laken een pak. Deze 2 songs blijken een opmaat naar steviger materiaal want hierna wordt er lekker vuig uitgepakt. ‘Chemical Redemption’ is met zijn aanzwellende koorzang, vette gitaarriffs en beukende drums zeker nog catchy en aanstekelijk maar ‘Burning Bridges’ voegt naast al die elementen nog wat grunts en duistere elementen aan toe. ‘Vengeance’ doet zijn naam eer aan en de vocale bijdrage van Beast In Black zanger Yannis Papadopoulos draagt daar zeker aan bij. ‘To Live Is To Die’ is weer zo’n nummer waar de band verschillende muzikale elementen in de blender mikt en dat weet te smeden tot een herkenbare stevige Delain track.

‘Let’s Dance’ opent snoeihard, is tekstueel heel verontrustend en heeft likkebaardende riffs. In de ingetogen, door viool ondersteunde, ballad ‘Ghost House Heart’ wordt ook hier, al is het in al zijn schoonheid met prachtige vocalen ook weer een spookachtig sfeertje gecreëerd. Een rode draad door het album wat goed reflecteert aan de contrasterende maar o zo ware albumtitel. Ja, we weten dat we de aarde vernietigen maar we weigeren er aan te werken, steken onze kop in het zand, laten ons niets afpakken en gaan gewoon door met ons dagelijks egoïsme. Een zeer kritische noot waaraan iedereen zich schuldig maakt maar daarom niet minder waar. Met ‘Masters Of Destiny’ (waarin Merel Bechtold ng te horen is) en vooral ‘Legions Of The Lost’ wordt weer lekker bombastisch en stevig uitgepakt. Vooral in dit soort nummers is de orkestratie gewoon superdik in orde. ‘The Greatest Escape’ is dan weer een meer poppy song, wel fraai maar geen hoogtepunt. Die hebben we echter al meer dan genoeg gehad. Het afsluitende, instrumentale ‘Combustion’ is een zeer gevarieerde track geworden die veel elementen probleemloos samenvoegt.

Delain weet zich met dit gevarieerde album, dat duidelijk steunt op een lekker stevige metalen fundament, zich nog beter op de kaart te zetten. Gezien hun kwalitatief hoge live shows kan het niet anders zijn dat zij zich binnenkort definitief als headliner op diverse festivals en podia te zien zullen zijn. Ze bieden dan ook voor elk wat wils en dat zij dat doen vanuit hun eigen herkenbare sound is bijzonder knap. Wederom een dikke pluim voor Delain die met dit album dat bovenal zeer geïnspireerd en supervet klinkt! (88/100) (Napalm Records)

Tracklist:

01. One Second
02. We Had Everything
03. Chemical Redemption
04. Burning Bridges
05. Vengeance
06. To Live Is To Die
07. Let’s Dance
08. Creatures
09. Ghost House Heart
10. Masters Of Destiny
11. Legions Of The Lost
12. The Greatest Escape
13. Combustion

Line up:

Charlotte Wessels – vocals
Martijn Westerholt – keys
Otto Schimmelpenninck van der Oije – bass
Joey Marin de Boer – drums
Timo Somers – guitar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ