Wishbone Ash – Coat Of Arms

Facebookrssmail

In 1969 plaatste manager Miles Copeland een oproep in de Engelse muziekbladen : Muzikanten gezocht voor de nieuw op te richten hardrockband Wishbone Ash. De twee gitaristen Andy Powell en Ted Turner reageerden en besloten werd beiden de kans te gunnen om zich bij Martin Turner (bas) en Steve Upton (drums) aan te sluiten en voilà, de formule voor het dubbele gitaarspel en dito solo’s is geboren. Het werd zowaar hun handelsmerk, met als hoogtepunten de albums ‘Argus’ (1972) en ‘Live Dates’ (1973).

We zijn inmiddels veel personeelswisselingen en diverse reünies verder, dit alles tot grote ontevreden van Powell, die zich in 1998 het alleenrecht van de bandnaam toeëigende en zo zonder tegenspraak zijn eigen bandleden kon kiezen. Martin Turner was hierover boos, heel boos, vertrok en treedt bij tijd en wijle met Martin Turner’s Wishbone Ash op.

‘Powell’s’ Wishbone Ash is inmiddels aan een nieuw studioalbum toe met de titel ‘Coat Of Arms’, welgeteld het 28ste. De band werd in de afgelopen drie jaar zorgvuldig opnieuw samengesteld, maar de succesformule werkt niet meer: de dubbele gitaar riffs worden in bijna elk nummer eindeloos herhaald zodat de bovenliggende (en in elk nummer zowat dezelfde) solo daar ernstig onder lijdt. Het songmateriaal is niet erg sterk, een positieve uitschieter is de titeltrack met veel tempowisselingen waardoor het een progrocksfeer heeft.

‘Empty Man’ en ‘Consider Me Now’ bevatten folkrock invloeden die ook zorgen voor de broodnodige afwisseling op dit matte, vrij fantasieloze album. In ‘Drive’ en ‘Too Cool For AC’ wordt het tempo gelukkig wat opgevoerd, maar echte rockers zijn het niet zodat de indruk ontstaat dat je naar een softe, te Amerikaanse benaderde AOR plaat luistert.

Wellicht had Powell te hoge verwachtingen van z’n huidige Wisbone Ash en daarom ontstond een album dat je niet echt bij de kladden grijpt en weinig nieuw publiek zal aanboren. Maar dat zal de schare verstokte Ash fans, en verzamelaars niet deren. En oh ja: de vinylversie van Coat Of Arms heeft als bonus het instrumentale nummer ‘Latitude’ ! (65/100) (Steamhammer / SPV)

Tracklisting:

01. We Stand As One
02. Coat Of Arms
03. Empty Man
04. Floreana
05. Drive
06. It’s Only You I See
07. Too Cool For AC
08. Back In The Day
09. Deja Vu
10. When The Love Is Shared
11. Personal Halloween
12. Latitude ( Vinyl Bonus Track)

Line Up :

Andy Powell : Guitar / Vocals
Mark Abrahams : Guitar
Bob Skeat : Bass
Joe Crabtree : Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ