Oz – Transition State

Facebookrssmail

Eindelijk weer nieuw werk van Oz, 6 jaar na hun laatste wapenfeit ‘Burning Leather’ uit 2011. De band heeft er de tijd voor genomen, maar het resultaat is er dan ook naar, al is er inmiddels wel wat veranderd aan de line up. Oprichter en drummer Mark Ruffneck is nog het enige originele bandlid en heeft een aantal jonge muzikanten uit de oude Oz thuisbasis Pori/Bjorneborg in Finland om zich heen verzameld. Mark heeft jonge honden gevonden in Johnny Cross ((gitaar), Juzzy Kangas (gitaar) en Peppi Peltola (bas) en is aan de slag gegaan. Later voegde zich Vince Kojvula daar nog bij als vervanger van Ape DeMartini.

Ondanks al deze bezettings wijzigingen klinkt Oz gelukkig nog steeds als Oz. Hun sound ligt ergens tussen Saxon en Accept, ze komen dan ook uit dezelfde periode als genoemde bands en zijn allemaal gestart eind jaren zeventig. Waar de vorige plaat ‘Burning Leather’ nog echt klonk alsof Saxon een nieuwe plaat had gemaakt, is dat met de nieuwe bezetting toch anders. Ape klonk dan ook als 2 druppels water als Biff en dat is bij Vince een stuk minder. De muziek is er niet minder op geworden want dit album knalt van begin tot eind. Vanaf ‘Bone Crusher’ tot en met bonus track ‘Midnight Screams’. Heavy metal zoals heavy metal bedoeld is, vol power en vette gitaren, up tempo en af en toe een tandje terug zoals in ‘Whore Of Babylon’. Het album telt 13 nummers, waaronder een aantal bonustracks, en daar zit geen slechte tussen. Kwaliteit metal van de bovenste plank wordt er hier geleverd! Nummers als ‘Bone Crusher’ of ‘The Witch’ zijn instant klassiekers en rocken de ballen uit je broek, of shirt.

Met behulp van engineer en producer Mika Borgersen en de mix en master kunsten van Lars Chriss (Lion’s Share) en Mike Lind is ‘Transition State’ een niet te missen plaat geworden! Verplichte kost voor liefhebbers van traditionele heavy metal. Oldschool klonk nog nooit zo goed en zoals ze zelf zeggen ‘We’ll Never Die’, laten we het hopen. Oz laat met ‘Transition State’ horen er wel degelijk nog toe te doen, als ze zulke sterke platen blijven maken kunnen ze nog jaren mee en is Oz nog lang niet afgeschreven!

(85/100, AFM Records)

Tracklist:

01. Bone Crusher
02. Restless
03. Heart Of A Beast
04. Drag You To Hell
05. Whore Of Babylon (Bonus Track)
06. The Witch
07. In A Shadow Of A Shotgun
08. Never Close Your Eyes
09. The Mountain
10. Demonized
11. We’ll Never Die
12. Sister Red (Bonus Track)
13. Midnight Screams (Bonus Track)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ