Ghost Toast – Shape Without Form

Facebookrssmail

Ghost Toast bestaat al meer dan tien jaar. Dit viertal komt uit Hongarije en maakt experimentele, instrumentale psychedelische prog rock. De rock is soms heavy en neigt her en der naar de metal.
Door de titel ‘Frankenstein’s’ zou je duistere klanken verwachten, maar de start is verrassend licht. De wending naar het zwaardere werk komt toch.  Duister of macaber is het niet. Dit is heerlijke rock metal, waar enkele pianotonen doorheen dwarrelen. De laatste paar seconden zijn voor toetsen, gaaf gedaan.

In de eerste seconden van ‘Eclipse’ lijkt het geluid wat verder weg te zijn, daarna is er heavy rock, waarbij ritme en melodie een goede balans vormen. Er is een gave wending naar een kleiner gespeeld deel. Hier zitten soms geluiden in waarvan de bron nauwelijks te achterhalen is. Tempo en volume worden weer opgebouwd, de snaren zijn aangenaam zwaar bespeeld. Ook hier is er een gaaf portie drumwerk. Dit is allemaal goed verdeeld over de koptelefoon. De enkele pianoklanken komen bijna out of the blue, maar dat maakt het juist zo mooi. Er is zo veel te horen, dat je steeds nieuwe dingen hoort. Dit is boeiend tot en met de laatste seconde.

‘Y13’ heeft een bijzonder intro, en ik heb geen idee welke kant de muziek op gaat. Het eerste stuk is in ieder geval ingetogen en dromerig. Toch zitten hier al diverse bijzondere details in. Langzaam wordt muziek een beetje bizar, het blijft boeiend. Bizar omdat ritme en melodie elkaar in lijken te gaan. Ook zijn er contrasten tussen verschillende instrumenten. Ondanks deze tegenstellingen is er toch harmonie. De gesproken sampling komt uit de film ‘Space Men’ (1960). Er zijn wat klassieke elementen aan toegevoegd. Het geheel is apart en toch toegankelijk.

Dat blijft zo in de komende nummers. Ze bevatten allerlei details, het zet je oren op scherp.  Ieder nummer is anders. In ‘Hunt of Life’ is de sfeer bijna vrolijk. Dit is een rock cover van het IJslandse folk nummer ‘Krummavísur’. De zang is van YouTube zangeres Kelly Jenny. Zodoende zorgt Ghost Toast voor veel variatie, terwijl het album toch als een geheel aanvoelt.

W.A.N.T. staat voor ‘We Are Not Them’, en start met sampling uit de sciencefictionfilm ‘Nineteen Eighty-Four’. De film is gebaseerd op het boek van George Orwell (uitgebracht in 1949). De sampling verdwijnt langzaam, er komt rustige muziek voor in de plaats. Dan is er de rock-metal. Diverse soorten muziek (licht en zwaar), en sampling wisselen elkaar regelmatig af. Zo nu en dan zijn er symfonische elementen, deze smelten samen met de zwaar bespeelde snaren. De meeste wendingen verlopen vloeiend, Dit is niet het toegankelijkste nummer, maar het is wel enorm boeiend. Het einde past in het totaalplaatje.

Ghost Toast heft niet alleen films gebruikt als inspiratiebron. De albumtitel komt van het gedicht ‘The Hollow Men’ van T. S. Eliot. ‘Shape Without Form’ is min of meer een conceptalbum dat gaat over de mens die soms onmenselijk, en/of inhoudsloos is. De nummers zit best ingewikkeld in elkaar, toch luistert het verrassend makkelijk weg.De cello hoor je over het algemeen op de achtergrond, verweven met het geheel. De muziek varieert van licht en/of psychedelisch naar heavy rock die naar de metal neigt. Ongemerkt heeft het geheel best veel laagjes. De nummers zit best ingewikkeld in elkaar, toch luistert het verrassend makkelijk weg. Daarom moet je dit album wel een paar keer luisteren. ‘Shape Without Form’ moet dus zeker groeien! 
(83/100) (Inverse Records)

Tracklist:         

1 Frankenstein’s 04:31       
2 Eclipse 08:18        
3 Y13 07:11  
4 Hunt of Life 06:00
5 Follow 06:54        
6 Before Anything Happens 05:06 
7 W.A.N.T. 08:10

Line-up:

Papp László – drums,
Stefán János – bas
Pusker János – keyboards en cello
Rózsavölgyi Bence – gitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ