Cryptosis-Bionic Swarm

Facebookrssmail

Het is 1 september 2020 als alle Distillator-fans zich behoorlijk de krampen schrikken als de bandleden met de mededeling komen, dat Distillator niet meer is en daarvoor in de plaats Cryptosis is gekomen. De tekst en uitleg van de band is dat er verandering nodig is om het heel kort samen te vatten. Op zich is dat ook wel begrijpelijk, want met 2 full-albums en EP op zak in dezelfde stijl, kan Distillator zich natuurlijk niet eeuwig blijven herhalen, al was de band Distillator wel succesvol met die albums en had het al een flinke schare fans opgebouwd. Feit is ook, dat de extreme metal zoals black en death metal zoals deze steeds meer genoemd wordt, populairder is dan thrash, een koerswijziging in die richting kan voor meer fans zorgen. Cryptosis voert naast de wijziging in muziek ook een wijziging door in de teksten, waar deze ten tijde van Distillator over verwoesting gingen, naar nu over toekomst en science fiction, om precies te zijn het jaartal 2149 (gaan wij zeer waarschijnlijk zelf niet meemaken). Een andere wijziging is het label, het grote Century Media heeft Cryptosis opgepikt en ziet wel brood in de band.

Meteen bij opener ‘Decypher’ valt het andere geluid van Cryptosis op, het intro vertoont duidelijk black metal invloeden welke zich openbaren als de instrumenten invallen, de zwaardere vocalen van bandleider Houvast welke soms tegen death metal vocalen aan zitten en blastbeats, al blijft thrash in de brede zin des woords nog zeker wel de boventoon voeren. En deze stijlwijziging beluister je over het gehele album, maar ook gaandeweg neem je progressieve groovende symfonische blackened thrash waar (wat een mondvol….), de beste voorbeelden hiervan zijn het langste nummer ‘Prospect of Immortality’ en ‘Mindscape’. Een voorbeeld van de mix tussen black en death is ‘Conjuring the Egoist’, met zelfs wat symphonische black. Is er dan niets meer van het oude Distillator te horen zul je je afvragen ? Dat toch nog wel, want dat hoor je toch wel terug in de gitaarsolo’s en sporadisch nog in de high pitched vocalen van Houvast, welke je bijvoorbeeld hoort in het snelle ‘Death Technology’, de pure thrashers ‘Transcendence’ en afsluiter ‘Flux Divergence’, ook al komen de black invloeden hierin ook zeker wel weer voor. Zoals ook bij Distillator het geval was, is de ritmesectie bij Cryptosis gewoon weer ijzersterk met geregeld heerlijke basloopjes van Frank te Riet, luister maar eens op ‘Game of Souls’, en de elk gaatje dicht meppende Marco Prij.

Het album klinkt erg goed door een uitstekende productie, de gitaren klinken op dit album wat voller dan voorheen.                                                                                                                                                                                                         De eindconclusie moet luiden, dat Cryptosis een gedurfde flinke omslag gemaakt heeft, voor deze moed kun en moet je bewondering en respect opbrengen, want je weet wat je hebt, maar niet wat je gaat krijgen. Ook nu weer wordt er een album op de markt gebracht wat ijzersterk is en alleen maar geweldige composities bevat. We mogen als Nederlanders trots zijn dat we een dergelijk fantastische band in eigen huis hebben. Absoluut jaarlijst-materiaal. (91  /100)(Century Media Records)

Tracklist

  1. Overture
  2. Decypher
  3. Death technology
  4. Prospect of Immortality
  5. Transcendence
  6. Perpetual Motion
  7. Conjuring the Egoist
  8. Game of Souls
  9. Mindscape
  10. Flex Divergence

Line up

Laurens Houvast – Vocals, Guitars

Frank te Riet – Bass

Marco Prij – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ