Elephant Tree – Habits

Facebookrssmail

Elephant Tree is een band waar denk ik maar héél weinig Nederlanders van gehoord zullen hebben. Bij het beluisteren van de het nieuwe album van de groep ‘Habits’ ga je gelijk terug naar de psych en prog van de jaren 70, wel met een iets heavier sausje eroverheen.

Even een kleine introductie is wel op zijn plaats. Elephant Tree is een Britse groep die is opgericht in 2013 te London. Vandaag de dag bestaat de band uit de vier heren: Jack Townley, Sam Hart, Peter Holland en John Slattery. Ze zijn een hoop bands begonnen in een kleine, achteraf liggende repetitieruimte. Peter Holland was de enige die een beetje ervaring had in de muziekwereld. Door hem is Elephant Tree in het vizier van promotors gekomen. Hij zorgde er namelijk voor dat de groep in het voorprogramma mocht staan van een ander project waar hij mee bezig was.

De muziek die de heren maken is een mix van stoner, heavy psych en prog. Dat hoor je ook gelijk bij de eerste noten. Het album begint met een introotje en dan komen de volledige nummers. Duidelijk zijn de invloeden van de grootste prog/psych band uit de geschiedenis te horen. De ook in London opgerichte Pink Floyd is meer dan een inspiratiebron geweest, met name de eerdere jaren. De gitaren zijn een stuk heavier dan de solo’s en riffjes van Gilmour. Misschien is dat wel iets wat mist op de plaat, een solo die je onthoudt.

Dan gaan we even door op een aantal nummers op ‘Habits’. Om even te beginnen met de eerste single ‘Sails’. Deze is uitstekend gekozen en is ook bij het horen van het hele album een van de betere nummers. De zangmelodie blijft hangen in je hoofd en neurie je zonder het door te hebben al vrij snel mee. Met ‘The Fall Chorus’ levert Elephant Tree een prachtig en mystiek akoestisch nummer af wat ook zeker een aanrader is.

Over het algemeen genomen zit de plaat goed in mekaar. De nummers lopen mooi in elkaar over. Er is wel degelijk nagedacht over de volgorde. ‘Habits’ luistert lekker weg. Misschien voor veel is het toch nog even inkomen. Echt speciaal is het allemaal niet, ook geen uitschieter naar beneden. Inpakken doet Elephant Tree mij nog niet, maar met deze plaat zorgen ze er wel voor dat we ze in de gaten blijven houden in de toekomst. (73/100) (Holy Roar Records)

Line-up:

1. Wake.Repeat (intro)
2. Sails
3. Faceless
4. Exit The Soul
5. The Fall Chorus
6. Bird
7. Wasted
8. Broken Nails

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ