Axel Rudi Pell – Sign of the Times

Facebookrssmail

Veel klassiekere rock dan de nieuwe cd van deze Duitse Ritchie Blackmore-fan krijgen we dit jaar waarschijnlijk niet meer voorgeschoteld. Axel Rudi Pells ‘Sign of the Times’ is studioalbum nummer achttien in 31 jaar alweer en still going strong. Oftewel, never change a winning team, want deze ligt weer helemaal in de lijn van de vorige platen, zoals te verwachten. Maar de fan zou niets anders willen. Ware het niet dat de productie deze keer echt helemaal af is en de nummers over het algemeen heerlijk weg luisteren en hier en daar ook wat originele invalshoeken hebben, als je goed oplet. Ja, Axel Rudi Pell mag dan een dagje ouder worden, in juni tikt hij de 60 aan, maar hij blijft productief, waarvoor alle lof.

Intro ‘The Black Serenade’ opent mooi dreigend, een beetje geïnspireerd door Michael Schenker. Het loopt naadloos over in Rainbow’s ‘Kill the King’, oh nee, in ‘Gunfire’, maar de gelijkenis is treffend. Totdat de heer Johnny Gioeli invalt dan, die hier een lekker, doch qua rijmelarij nogal cliché-matig refrein inzingt. Maar de sound mag er zijn, met een mooie ondersteuning van keyboards en een lekker lange en felle Blackmoriaanse solo. Fijne opener derhalve.

Het midtempo ‘Bad Reputation’ is geen hoogvlieger, daarvoor zingt Gioelli me het refrein veel te nasaal. Een aardige melodieuze rocker, waarvan we er later met ‘Waiting For Your Call’ nog één tegenkomen.
Dan is de lange titelsong ‘Sign Of The Times’ interessanter. Een traag beukende rocker, met een heerlijke gitaarriff. Van Gioelli’s hier nogal aanwezige zang moet je houden, maar het past. En alle ruimte voor een prachtige gitaarsolo, het is nu eenmaal Pell’s kindje. Ook het navolgende, het snelle ‘The End Of The Line’ kan bekoren, al komt er geen originele noot aan te pas. En het begint wel op te vallen dat de nummers eigenlijk onnodig lang duren, allemaal tussen de 5 en 7 minuten, terwijl er nou ook weer niet zo heel veel variatie binnen de nummers zit. Een beetje meer to the point had de plaat goed gedaan.

Met ‘As Blind As A Fool Can Be’ hebben we de ballad van de plaat te pakken. En hij is mooi, vol overtuiging gezongen ook, Gioelli’s stem komt hier wat meer los van de muziek en geeft zo de luisteraar wat lucht. Het massale refrein is catchy, helaas is de gitaarsolo wat rommelig, een echte opbouw zit er niet in. Maar prima compositie dit.

Het Schenker-achtige ‘Wings Of The Storm’ is zo cliché als de titel doet vermoeden en sleept zich voort naar het einde. Zelfs de zangmelodie heb ik vaker gehoord, al wordt het nummer gered door de versnelling aan het einde. Snel door naar ‘Living In A Dream’ dat zowaar wat reggae-klanken herbergt. Heerlijk zomers nummer dit, totdat het nummer na anderhalve minuut omslaat in een stevige  headbanger. De keyboards van Ferdy Doernberg zitten lekker vooraan in de mix, wat de sound ten goede komt. En de mooie gitaarsolo maakt hem helemaal af, fijne track.

Slotnummer, de traag beukende ‘Into The Fire’ leent zijn oosterse gitaarriff uit Zeppelin’s Kashmir-stal, maar goed, daarin is Axel niet de enige. Het is zo’n typisch Rainbow/ Dio nummer, maar luistert lekker weg, mede door de knappe productie en de snelle solo van Herr Pell.

Voor een Axel Rudi Pell plaat is dit een prima product eigenlijk. De productie is af, hij klinkt zo strak als  een Duits uurwerk. En het spel van de muzikanten is goed, al zal Pell nooit mijn favoriete gitarist worden, daarvoor ontbeert hij een eigen stijl. Drummer Rondinelli (ex-Rainbow, jawel) valt naast Axel positief op. Voor nieuwe muzikale invalshoeken moet je deze cd niet kopen, wel voor zeer degelijke classic rock volgens het Duitse boekje. De fans weten waarschijnlijk genoeg. (75/100) (Steamhammer/ SPV)

LINE-UP

Johnny Gioeli – Lead and Backing Vocals
Axel Rudi Pell – Lead, Rhythm and Acoustic Guitars
Ferdy Doernberg – Keyboards
Volker Krawczak – Bass
Bobby Rondinelli – Drums

TRACKLIST

01. The Black Serenade (Intro) 01:40
02. Gunfire 05:21
03. Bad Reputation 05:41
04. Sign Of The Times 07:10
05. The End Of The Line 05:22
06. As Blind As A Fool Can Be 06:14
07. Wings Of The Storm 05:48
08. Waiting For Your Call 05:34
09. Living In A Dream 05:59
10. Into The Fire 06:01

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ