Warbringer – Weapons of tomorrow

Facebookrssmail

Inmiddels geen onbekende band meer in de thrashmetal, het Amerikaanse Warbringer. De band draait uiteindelijk ook alweer voor het 16e jaar mee. Hoewel de band al heel veel bezettingswisselingen heeft ondergaan, is de basis nog altijd zanger John Kevill en gitarist Aam Carroll (gestart als drummer). Warbringer produceert met regelmaat een nieuw album en met ‘Weapons of tomorrow’ is daar dan hun zesde album. In het begin wordt de band gezien als een potentiele opvolger van de ‘oude’ oldschool thrashbands, maar kan die belofte dan nog niet inlossen. Gaandeweg komt die waardering er wel en de laatste 3 albums krijgen wel hele goede waarderingen. De switch van Century Media Records naar Napalm Records na ‘IV: Empires collapse’ is een logisch gevolg.

Gestoken in een hele fraaie hoes, schiet opener ‘Firepower kills’ na een mooi stuk twin-gitaarwerk uit de startblokken met een heerlijke thrashriff om vervolgens de typische schreeuwerige strot van Kevill te horen, hoog tempo en een geweldige gitaarsolo, ofwel een opener uit het boekje. Hoewel Warbringer pure thrashmetal is, is het op het album echter zeker niet één en al snelheid wat de klok slaat, elk nummer zit boordevol afwisseling. Zo start ‘Defiance’ as fate als ballad om na de break om te slaan in een vette mid-tempo stamper met een lichte black metal-solo.

‘Unraveling’ begint wel als een ultrasnel thrashnummer incl. blastbeats en een hardcore/punkzang welke je onder andere doet denken aan de legendarische Stormtroopers of Death, maar na de break gaat het nummer verder in midtempo a la Exodus. ‘Heart of darkness’ begint met wat black-geluiden en ultrasnel drumwerk en is in het vervolg een zeer afwisselend nummer. Outer reaches is ook weer grotendeels een zeer snelle thrasher, maar de korte tussenstukken zijn heerlijk swingend en groovend, alsmede ook het trage stuk na de break. Zo even wat voorbeelden van de stuk voor erg sterke nummers.

Voor de lezers welke Warbringer nog niet kennen, qua geluid gaan ze richting Exodus. De her en der te lezen telkens weer terugkerende ‘beschuldiging’ als dat de band niet origineel klinkt heb ik tot op heden niet begrepen, daar de band beslist geen kopie is van welke andere thrashband dan ook en, net als in de meeste andere stromingen, hoe kun je nog bijna 100% origineel klinken ?

Uiteraard heeft een dergelijk redelijk grote band met het Napalm-label achter zich, een uitstekende productie met een heerlijk moddervet snaregeluid. Warbringer heeft ook nu weer een erg goed en zeer afwisselend thrashalbum afgeleverd, binnen hun stijl klinkt elk album toch net weer anders dan hun vorige, en stijgt zodoende gestaag door naar de top van de thrashmetal. (88/100) (Napalm Records)

Bandleden:

John Kevill – Vocals
Adam Carroll – Guitar
Carlos Cruz – Drums
Chase Becker – Guitar
Chase Bryant – Bass

Tracklist:

1 Firepower kills
2 The black hand reaches out
3 Crushed beneath thr tracks
4 Defiance of fate
5 Unraveling
6 Heart of darkness
7 Power unsurpassed
8 Outer reaches
9 Notre dame (king of fools)
10 Glorious end

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ