The Vicious Head Society – Abject Tomorrow

Facebookrssmail

De Ierse (gitarist/bassist/toetsenist) Graham Keane is de man achter de progressieve rock/metal band The Vicious Head Society. ‘Abject Tomorrow’ is zijn debuutalbum. Het verhaal speelt zich af in een fictieve toekomst. Mensen krijgen vanaf de geboorte een implantaat om emoties te kunnen reguleren. Bij een man mislukt dat. Hij gaat op ontdekkingsreis om zich opnieuw te verbinden met de menselijkheid. Wilmer Waarbroek (Ayreon, Lost in the New Real) doet bijna alle zang/grunts. Nathan Pickering zingt de titeltrack. Andere gastmuzikanten zijn bijvoorbeeld toetsenisten Derek Sherinian (ex Dream Theater) plus Nahuel Ramos. En violiste Karen Kelly (Jaskane).

‘The Sycophants’ heeft een interessante start. De metalinvloeden zijn duidelijk, maar niet te overdadig. Dit wordt gemengd met lichtere klanken. Binnen één minuut ben ik enthousiast. Zeker als de zang (in meerdere laagjes) erbij komt. Niet alleen Wilmer’s zang maakt indruk. Ook de muziek zit zéér goed in elkaar. De verhouding tussen ritme en melodie en de verrassende wendingen zorgen voor een gave openingstrack. De titeltrack heeft een strak gespeeld intro. Graham’s gitaarspel en een fluisterende stem bouwen de spanning op….komt er plotselinge wending, ja of nee? Voorlopig blijft het vrij rustig. De opbouw naar power is kordaat. Nathan’s grunts passen perfect in het ritme. The Vicious Head Society’ behoudt de melodische kant hierbij. Op de achtergrond hoor je soms een emotionele grunt. Deze is verweven in het geheel. Er is een stukje lichtere muziek, die neigt naar licht klassiek, ingelast. ‘Abject Tomorrow’ heeft van het begin tot en met het sublieme eind een sterke opbouw.

De sampling geluiden in ‘Agenda (i) Cryptograms (ii) A Digital Self’ zijn vrij zacht. Ik zet het volume harder. Ineens dendert de metal door de speakers, heerlijk! Geleidelijke overloop naar een rustig stukje gevolgd door een pakkende opbouw terug naar de power. De mix tussen zang /grunts en muziek is prima. Toch kan het grunten voor sommige nèt te veel zijn. Na een prachtig rustig stuk wordt het einde weggedraaid. Zonde! Het intro van ‘The 11th Hour’ triggert me. De hele track zit prima in elkaar. Behalve de fade-out. Jammer dit gave nummer zo eindigt. De instrumentale track ‘Psychedelic Torture Trip’ heeft een vrij rustige start. Dat verandert snel in een strak gespeeld up-tempo gedeelte. Waarbij het drumwerk van Kevin Talley (ex Suffocation, Chimaira) weer opvallend goed is. Hoewel het ritme meer op voorgrond is, wordt de melodie niet vergeten.

Samplinggeluiden en mysterieuze muziek geven ‘Analogue Spectre’ een intrigerende start. Klemen Markelj (Obidil) laat de cimbalen zacht rinkelen. Dit mysterieuze houdt enkele minuten aan. Goede afwisselingen tussen het rustige en het stevige ‘werk’ volgt. Gave wending naar een rustiger deel, waarin meeslepend gitaarspel van Graham te horen is. Originele manoeuvre met een vleugje Latijns Amerikaanse sound. Hierna is het tijd voor metal met enkele grunts en zang, wat een strot heeft Wilmer! Super opbouw naar het einde.

Er had iets meer gespeeld mogen worden met de manier van verdelen over de boxen. Een enkel nummer eindigt helaas met een fade-out. Pluspunten zijn: onvoorziene rusten en verrassende wentelingen. Het is altijd onvoorspelbaar hoe de track verder gaat. ‘Abject Tomorrow’ blijft boeien. Uitstekende balans tussen ritme en melodie, en tussen rock en metal. De grunts zijn goed en verstaanbaar, maar vormen duidelijk de minderheid ten op zichten van de zang. Lekker veel ‘zware snaren’ van bassist Pat Byrne (Hedfuzy). En natuurlijk van Graham op gitaar. Ook het aandeel van de toetsen mag er zijn. Regelmatig zijn er gave up-tempo stukken. Door de goede geluidskwaliteit kun je het volume flink opschroeven. Debutant ‘The Vicious Head Society’ past prima tussen de gevestigde progresieve hardrock/metalbands!

(88/100, Eigen beheer)

Tracklist:
1. The Sycophants – 8.37
2. Abject Tomorrow -08.10
3. Downfall -08.31
4. Agenda (i) Cryptograms (ii) A Digital Self – 10.51
5. The 11th Hour – 08.23
6. Psychedelic Torture Trip- 03.55
7. Gods Of The New Age – 06.26
8. Analogue Spectre – 18.40

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ