Lesoir – Mosaic

Facebookrssmail
lesoir mosaic

Nederland heeft een aantal bekende progressieve rockgroepen voortgebracht. Denk hierbij aan Focus, Kayak, Earth & Fire en wat later misschien wel internationaal de grootste Ayreon. Lesoir is ook een progressieve/alt rock groep van eigen bodem die bij het grote publiek toch een stuk minder bekend is. Laten we vooropstellen dat dit niet aan de groep zelf ligt. In de huidige muziekwereld lijkt het verboden om nog ‘nieuwe’ progressieve rock, of überhaupt rock muziek te draaien op de radio. Zonde, want ook deze groep verdient meer publiciteit.

Lesoir is tien jaar geleden opgericht in Limburg. Sinds de oprichting heeft de band vier studioplaten uitgebracht. Hiermee hebben ze wel enig succes in Nederland en zelfs wat in China. De vorige plaat ‘Latitude’ dateert uit 2017. Lesoir bestaat uit Maartje Meessen, Eleen Bartholomeus, Ingo Dassen, Ingo Jetten en Bob van Heumen. Gelukkig blijft het talent van de groep niet onopgemerkt door de grotere namen uit ons landje. Zo heeft Lesoir reeds getourd met Within Temptation en Delain. Qua muziek mixt dit prima samen, vooral omdat ook bij Lesoir een dame de zang voor haar rekening neemt.

Het vijfde album ‘Mosaic’ is gemaakt in een tiendaagse sessie in de Airfield Studio onder leiding van Jo Partridge, bekend als gitarist van ‘War Of The World’. De band zegt zelf over het album dat ‘Mosaic’ definieert wie ze zijn. Mosiac is emotioneel, minder agressief dan de eerdere albums, een open en eerlijk album.

Buiten dat klinkt het album ook dynamischer. Verder hoor je een aantal elementen in de nummers terugkomen die je doen denken aan de prog helden uit de jaren 70. Het album bestaat verder uit 9 nummers die in totaal 45 minuten beslaan. Prima lengte.

‘Dystopia’ is een van die nummers die veel inspiratie lijkt te halen uit de prog rock uit de 70’s. Delen van de tekst die verteld worden met een stem zoals die op het ‘War Of The World’ album ook klonk. Ondersteund op sommige plekken door een pedal steel guitar die dan weer veel wegheeft van diezelfde gitaar die veel te horen is op met namen ‘Dark Side Of The Moon’. Titeltrack ‘Mosaic’ is verder een erg mooi nummer met een prachtige vocal. ‘It’s Never Quiet’ is een van de hoogtepunten, zoek het eens op zou ik zeggen.

Instrumentaal zit het prima in elkaar, veel instrumenten komen aan bod die je niet meer zoveel hoort in de hedendaagse muziek, hierdoor hebben een aantal nummers een beetje middeleeuwse vibes.

Al met al een erg aangenaam album van een band die meer aandacht verdiend. Nu maar hopen dat deze band ‘ontdekt’ wordt door Nederland en daar buiten. ‘Mosaic’ is in ieder geval een stap in de goede richting en stijgt wat mij betreft boven het eerdere werk uit. (81/100) (GlassVille Records)

Tracklist:

  1. Mosaic (4:31)
  2. Is This It? (5:51)
  3. Somebody Like You (3:58)
  4. The Geese (4:00)
  5. Measure Of Things (5:40)
  6. Dystopia (6:46)
  7. It’s Never Quiet (4:52)
  8. MXI (2:00)
  9. Two Faces (7:42)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ