Foghat – Sonic Mojo

Facebookrssmail

Foghat, kent u ze nog? De Britse classic/blues/boogie rock band die in de jaren 70 met het geweldige ‘Slow Ride’ de wereld veroverde. In die tijd bracht de band een aantal lekkere plaatjes uit, maar het succes van ‘Slow Ride’ en daarmee ook het album ‘Fool For The City’, met de tevens geweldige titeltrack, werd niet meer behaald. Onlangs heeft Foghat het nieuwe album ‘Sonic Mojo’ uitgebracht wat de opvolger is van het uit 2016 stammende ‘Under The Influence’.

De band is halverwege de jaren 80 een tijd uit elkaar geweest. Tien jaar later kwam Foghat toch weer samen en brengt gestaag albums uit. Het volgt niet meer in zo’n tempo als in de 70s, maar de band blijft in de studio bezig. Van de originele line up is, zoals bij veel classic bands nog één origineel lid. Drummer Roger Earl die na een avontuur bij Savoy Brown samen met Dave Peverett en Rod Price Foghat oprichtte.

Laten we even vooropstellen dat dit nieuwe ‘Sonic Mojo’ niets laat horen wat we nog niet kennen. Echter is het wel een album wat heerlijk weg luistert. Straight forward blues rock gemengd met de boogie zoals we ons Foghat herinneren. Zo begint het ook met ‘She’s A Little Bit Of Everything’. Niks bijzonders, wel prettig. Het daaropvolgende nummer ‘I Don’t Appreciate You’ kun je het best omschrijven als een kruising tussen Blondie en De Kreuners.

‘Drivin’ On’ is daarentegen dan een typisch boogie rock nummer. Lekker ritme en dito solo. Dat soleren gaat op dit album sowieso wel lekker en mede door de afwisseling tussen de nummers zorgt dit er voor dat het album ook niet gaat vervelen. Het nummer hierna ‘Let Me Love You Baby’ is dan een schoolvoorbeeld van een blues track, ook weer voorzien van een heerlijke solo en guitar fills tussen de zinnen. Ook Roger Earl klinkt nog lekker op de drums, ondanks zijn leeftijd van inmiddels 77. Het album sluit af met het bijna dood gecoverde ‘Promised Land’. Dat nummer blijft hier, en in veel covers, toch een heerlijk nummer. Een wat tragere als hoe Elvis hem ooit deed. Lekkere laid back boogie versie.

‘Sonic Mojo’ brengt niks nieuws onder de zon, maar wel een sprankje zonlicht wanneer een band als dit die nu bijna 50 jaar meegaat nog altijd met nieuw werk komt wat amuseert. Voor de liefhebbers van de blues en boogie rock is dit zeker wel een luisterbeurtje waard. (75/100) (Metalville)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ