CD van de Week: Dennis DeYoung – 26 East: Volume 1

Facebookrssmail
Dennis DeYoung – 26 East: Volume 1

De stem van Dennis DeYoung is uit duizenden te herkennen. De beste man is inmiddels 73 jaar, but still going strong. 13 jaar geleden bracht hij zijn laatste solo plaat ‘One Hundred Years From Now’ uit. Met  onder andere de prachtige titeltrack in duet met Eric Lapointe, deels Engels, deels Frans. Nu is hij terug met zijn zevende studioalbum ’26 East: Volume 1′.

Dennis DeYoung is in 1947 geboren te Chicago. Dat is echter niet de band waar hij furore mee maakte. DeYoung is één van de oprichters van Styx. Met deze groep behaalde hij grote successen in de jaren 70 en begin jaren 80. Met nummers als ‘Renegade’, ‘Boat On The River’, ‘Babe’ en ‘Mr Roboto’. Voor deze hits was Styx een stuk progressiever.

Halverwege de jaren 80 besloot DeYoung solo te gaan. Op zijn eerste plaat scoorde hij met ‘Desert Moon’ en hitje in Amerika. In 1990 besloot hij terug te keren bij Styx. Negen jaar later werd het lelijk. De gezondheid van DeYoung ging erg achteruit. Hierdoor was hij niet in staat te touren. Styx was verplicht het destijds nieuwe album ‘Brave New World’ te promoten met een tour. Dennis DeYoung werd vervangen. Hierop besloot hij zijn bandleden aan te klagen over wie de naam Styx mocht gebruiken. DeYoung mag ”Formerly of Styx” gebruiken, maar niet ”The Voice Of Styx”. Toch iets wat veel fans zo zien, DeYoung = Styx.

Deze nieuwe plaat brengt je vanaf moment één terug naar de jaren 70. Zijn stem klinkt nog vrijwel hetzelfde als 40 jaar terug. De productie is erg goed. Het meerstemmige is geniaal en doet je terug denken aan Styx. Hier en daar zit er zelfs stukjes gospel in, die ook leuk uitpakken. De naam van de plaat komt van het adres waar DeYoung is opgegroeid, 26 East. Op deze plaat beschrijft hij de route die hij heeft af moeten leggen van het begin in de kelder, naar de top van de muziekwereld.

Eerder maakte Dennis DeYoung het vrij duidelijk dat dit zijn laatste album zou zien. Ware het niet dat er voor dit project zoveel liedjes zijn geschreven dat er dus zeer waarschijnlijk nog een volume 2 aan zit te komen. Bij het beluisteren van volume 1 zou dat zeker geen straf zijn.

Het album staat werkelijk vol enorm sterke, catchy nummers. De opener kon haast niet beter gekozen worden. ‘East Of Midnight’ is een geweldig nummer om de plaat mee af te trappen en had zo op ‘The Grand Illusion’ kunnen staan. DeYoung had als grote droom ooit eens met een Beatle te zingen. ‘To The Good Old Days’ komt aardig in de buurt, dit is een duet met Julian Lennon. Meer een ballad, de stemmen van de twee mengen goed samen. ‘With All Due Respect’ heeft een apart intro, hierna komt er een enorm pakkende riff en een refrein wat niet uit je hoofd gaat met een tekst die je niet van hem gewend bent. ”With all due respect, you’re an a**hole”

Eigenlijk zou ik elk nummer wel kunnen benoemen. ’26 East: Volume 1′ is een instant classic. Sowieso is dit voor iedere Styx fan, iedereen die houdt van AOR, classic rock luistert een must have. Ik kijk nu al uit naar Volume 2, als die komt… (98/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist:

  1. East Of Midnight
  2. With All Due Respect
  3. A Kingdom Ablaze
  4.  My Love
  5. Run For The Roses
  6. Damn That Dream
  7. Unbroken
  8. The Promise Of This Land
  9. To The Good Old Days
  10. A.D. 2020
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ