CD van de Week: Rainbow – Live in Munich 1977

Facebookrssmail

De link tussen geschiedenis en muziek: Nadat rechtsgeleerde Hugo de Groot in 1619 tot levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein veroordeeld wordt, bezorgt zijn vrouw Maria hem aan de lopende band stapels boeken om de nimmer stillende drang naar kennis aan te vullen. De boeken worden steeds geleverd in een kist, die elke keer grondig gecontroleerd wordt: er mogen immers alleen boeken in zitten. Nooit vinden de bewakers iets verdachts en de controles laten langzamerhand na. Maria verzint een list en zo ontvlucht Hugo de Groot in een boekenkist (1621) behalve het kasteel ook Nederland en zoekt zijn heil in Frankrijk….

De flight case

Ruim 350 jaar later doet zich een soortgelijke situatie voor. Ditmaal gaat het stukje geschiedenis over gitarist/enfant terrible Ritchie Blackmore, die in 1975 Deep Purple verlaat en Rainbow opricht. Rainbow speelt op 18 oktober 1977 in de Stadthalle te Wenen. De tour, voorafgaand aan de release van het album “Long Live Rock ‘n’ Roll”, verloopt niet zonder incidenten en bereikt die avond in Wenen een agressief dieptepunt. Security medewerkers die voor het podium de orde handhaven doen dit op een hardhandige wijze en een getergde Blackmore ziet vanaf de rand van het podium hoe de chef security een fan letterlijk achteruit slaat. Hij schopt de man van woede tegen z’n hoofd. Gevolg: gebroken kaak. Na het concert slaat Blackmore op de vlucht en roadie Gerry Oxford “(the Ox”) moet dezelfde gedachte hebben gehad als Maria 350 jaar daarvoor. Hij probeert de gitarist in een flight case weg te smokkelen uit de Stadthalle en op dezelfde manier Oostenrijk te verlaten. Politiehonden zijn hun echter te slim af en Blackmore belandt in een Weense politiecel, aangeklaagd voor grove mishandeling.

De vrijlating

Een dag later staat de crew van het legendarische Duitse muziekprogramma “Rockpalast” op het podium van de Olympiahalle in München klaar om de volgende Rainbow show in beeld en geluid vast te leggen voor latere uitzending op tv. Blackmore zit echter nog steeds vast en wordt twee dagen later, na betaling van £5000 borgsom, in het begin van de avond op vrije voeten gesteld. De reis van Wenen naar München verloopt gehaast en het uitgestelde concert kan 20 oktober om 11 uur ’s avonds alsnog beginnen. Het geduld van het publiek is dan al danig op de proef gesteld.

Het concert

Rainbow geeft een ijzersterke show en Blackmore, die nog steeds vol adrenaline zit na het voorval in Wenen, drijft zijn bandleden tot het uiterste. De hardrockband met zanger Ronnie James Dio en drummer Cozy Powell (God hebbe hun ziel) in de gelederen is in topvorm en speelt die avond een van hardrock’s beste live-registraties ooit. Blackmore toont z’n passie voor de electrische gitaar als nooit tevoren. Er wordt gestrooid met lange improvisaties en uitstapjes richting klassieke muziek. De 9e symfonie van Beethoven wordt in ‘Still I’m sad’ verstopt. Stukjes Bach en 1812 Overture van Tsjaikovski tijdens de drumsolo van Cozy Powell passeren de revue. Flarden ‘Lazy’ en het complete ‘Mistreated’ van Deep Purple ontbreken niet en het 18 minuten durende hoogtepunt ‘Catch the Rainbow’ wordt opgedragen aan roadie “the Ox”. Ook het publiek krijgt bedankjes van Dio, die de fans prijst voor hun geduld.

De opnames

Na de Deep Purple live albums ‘Made in Japan’, ‘Made in Europe’ en Rainbow’s ‘On Stage’ laten Ritchie Blackmore en degenen die op dat moment in z’n band spelen nogmaals horen waartoe ze muzikaal in staat zijn. Als je over 100 jaar een muziekliefhebber vraagt welk concert de basis was voor veel rockmuziek die erna kwam zal ‘Rainbow live in München 1977’ waarschijnlijk als een van de favorieten genoemd worden. We mogen “Rockpalast” dan ook eeuwig dankbaar zijn voor de live registratie van dit concert en de cameramannen mogen van geluk spreken dat Blackmore het deze avond niet op hén voorzien had tijdens het stukslaan van de Stratocaster replica, maar dat is een ander verhaal…..

Het concert is in 2006 al eerder uitgebracht (cd, lp en dvd), maar 18 september j.l. verscheen een verbeterde re-release die stukken beter klinkt. Als 2cd en 3lp verkrijgbaar met als kanttekening dat de vinylversie 5 plaatkanten bevat. Op de 6e kant staat het bandlogo afgedrukt. (100/100)(e.a.r. Music)

TRACKLIST

Intoduction / Kill the king
Mistreated
Sixteenth century greensleeves
Catch the rainbow
Long live rock ‘n’ roll
Man on the silver mountain
Still I’m sad
Do you close your eyes

LINE UP

Ritchie Blackmore – guitar
Ronnie James Dio – vocals
Cozy Powell – drums
Bob Daisley – bass
David Stone – keyboards

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ