Firewind – Firewind

Facebookrssmail
Firewind - Firewind

De geschiedenis van Firewind begint in 1998 wanneer de Griekse gitarist Kostas Karamitroudis beter bekend als Gus G. naar de USA verhuist. Hij heeft daar onder andere een blauwe maandag op het prestigieuze Berklee College of music gezeten maar lang heeft dat niet geduurd. Met behulp van bevriende muzikanten maakt hij in 1998 een demo genaamd ‘Nocturnal Symphony’. De bandnaam Firewind is ontleend aan een album van Uli Jon Roth’s

Electric Sun met de naam (je raadt het al) Fire Wind.Naar aanleiding van deze demo scoort Gus G. een platendeal bij Leviathan Records waarvan David T. Chastain de baas is. Hij moedigt Gus G. aan om vooral te blijven werken aan eigen materiaal wat Gus G. dan ook wijselijk doet.

Voor Leviathan Records brengt Firewind 2 albums uit, te weten ‘Between Heaven And Hell’ (2002) en ‘Burning Earth’ (2003). Daarna gaat Firewind intensief touren en dit resulteert in een wereldwijde platendeal met Century Media Records. Het eerste album wat ze voor Century Media Records uitbrengen, ‘Forged By Fire’ (2005) conformeert Firewind’s status maar het daaropvolgende album ‘Allegiance’ (2006) zet de band wereldwijd op de kaart. Na het uitbrengen van ‘Allegiance’ gaat Firewind weer intensief touren.

In 2008 nemen ze in Zweden hun vijfde album ‘The Premonition’ op. In datzelfde jaar komt ook hun eerste DVD ‘Live Premonition’, uit als ook een Live album eveneens  genaamd ‘Live Premonition’. Om het overzicht van Firewind’s discografie compleet te maken. ‘Days Of Defiance’ (2010), ‘Few Against Many’ (2012) en het conceptalbum ‘Immortals’, uitgebracht in 2017. Gus G. heeft in verschillende andere bands gespeeld waarvan Kamelot, Arch Enemy en natuurlijk Ozzy Osbourne de bekendste zijn.

‘Firewind’ geeft je precies wat je al ruim 20 jaar van Firewind kunt verwachten, Power Metal van hoog niveau met als kers op de taart het fantastische gitaarspel van Gus G. Niet alleen zijn solo’s zijn om je vingers bij af te likken, ook de riffs op het nieuwe album zijn adembenemend.

‘Firewind’ klinkt fris en geïnspireerd. Mede door nieuwe aanwinst zanger Herbie Langhans (onder andere bekend van Avantasia) klinkt Firewind heavier dan ooit. Iets wat mij persoonlijk zeer goed bevalt. Slechte nummers staan er niet op ‘Firewind’. Wel een paar uitschieters in positieve zin.

Opener ‘Welcome To The Empire’ wat begint met melodieus gitaar-en toetsenwerk en dat op een mooie manier omslaat in een Powermetalbeuker van jewelste. ‘Devour’, het snelste nummer van het album. ‘Space Cowboy’ (Def Leppard meets Yngwie Malmsteen) en afsluiter ‘Kill The Pain’, misschien wel het heavieste nummer wat ze ooit hebben gemaakt maar desondanks toch melodieus. Verplichte aanschaf voor iedereen die het voorgaande werk van Firewind goed vond en die van Power Metal houdt met bovengemiddeld gitaar-en zangeres (88/100) (AFM)

Tracklist

1 Welcome To The Empire (5:12)
2 Devour (3:45)
3 Rising Fire (3:26)
4 Break Away (5:13)
5 Orbitual Sunrise (4:44)
6 Longing To Know You (4:28)
7 Perfect Stranger (4:10)
8 Overdrive (4:25)
9 All My Life (4:01)
10 Space Cowboy (3:12)
11 Kill The Pain (4:51)

Line Up

Gus G. – Guitars/Keyboards
Petros Christodoulidis – Bass
Johan Nunez – Drums
Herbie Langhans – Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ