CD van de Week: Shrapnel – Palace for the insane

Facebookrssmail

Inmiddels is in 2020 wel duidelijk, dat dit een topjaar voor de thrashmetal is en we hebben nog een ruim een half jaar tegoed. Er zijn al heel wat erg goede releases uitgekomen van de gevestigd orde als Testament en Annihilator, aanstormend talent als Warbringer en Havok, maar ook wat jonger dan wel onbekender talent als Hazzerd, Grindpad, Butcher en dan nu het Engelse Shrapnel.

Engelse thrash? Jawel, hoewel ook in Engeland genoeg thrashbands actief bezig zijn, komen er merkwaardigerwijs nog steeds weinig nieuwe en talentvolle thrashbands serieus bovendrijven. Eind jaren ’80 was Sabbat een geweldige band, Shrapnel is nu een relatief jongere band welke hoge ogen gaat gooien. Shrapnel, afkomstig uit Norwich, bestaat nu net iets meer dan 10 jaar en heeft in 2014 en 2017 al een full-album uitgebracht. De lineup heeft door de jaren heen meerdere wijzigingen ondergaan, de laatste is de positie van zanger welke nu ingevuld wordt Aarran Jacky Turner.

Shrapnel levert een thrashalbum in oldschool stijl met een moderne vette productie. Wil je vergelijken met bekende bands, dan moet je denken aan Exodus mede ook doordat de zang van Aarran wel in de buurt van Zetro komt en zo nu en dan ook wel Warbringer. Na een melodieus begin slaat opener Might of cygnus om in een thrasher met een geweldige gitaarriff, refreinen met gang-vocalen, fraaie breaks en een heerlijke gitaarsolo. Ofwel de ideale opener en je zit gelijk kaarsrecht voor het vervolg. Wat volgt is een hele goede mix van (hele) snelle thrashers en midtempo-nummers. Bij die midtempo-nummers dringt de vergelijking met Exodus zich nog wat meer op, al heeft het gesproken deel bij bv. Cannibal veel weg van Warbringer, terwijl het refrein veel lijkt op dat van Blackened van And justice for all. Uitschieters zijn er gewoon niet te noemen, omdat het hele album zich op een hoog niveau afspeelt.

Oplettende lezers zullen inmiddels wel begrepen hebben, dat Shrapnel niets nieuws doen, maar wat ze doen, doen ze gewoon ontzettend goed. Shrapnel levert een knaller van een album af, welke bij vele thrashfans hoge ogen zal gooien in hun jaarlijst. (90/100) (Candlelight Records)

Bandleden:

Aarran Jacky Turner– Vocals & Bass

Nathan Sadd – Guitar

Chris Martin – Guitars

Chris Williams – Drums

Tracklist:

1 Might of cygnus

2 Salt the earth

3 Vultures circle

4 Cannibal

5 Begin again

6 Bury me alive

7 Turn of the lights

8 Infernal choir

9 The mace

10 Violent now, forever

11 Future sight

12 Palace for the insane

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ