Feuerschwanz – Das Elfte Gebot

Facebookrssmail

Voor de mensen die de band niet kennen, zoals de naam al doet vermoeden is dit geen band die louter serieuze muziek maakt. Feuerschwanz is een band die je vooral probeert te vermaken met hun erg aanstekelijke folk rock. Ook op dit inmiddels al weer negende album is een zeer vermakelijke plaat geworden.

Feuerschwanz betstaat al een behoorlijk poosje. Sinds 2004 staat deze band uit Erlangen op verschillende podia. Dat de groep bij ons nog niet heel bekend is een beetje hun eigen schuld. Vanaf de oprichting hebben ze namelijk geen één keer in ons land opgetreden. Ik ben er van overtuigd dat ze zowel hier als in België toch op behoorlijk wat fans kunnen rekenen. De teksten van de groep gaan over dezelfde dingen die vrijwel altijd wel worden besproken in de folk rock. Er zijn uiteraard teksten over de drank, over draken en ga zo maar door. Om tot het folk gevoel te komen worden de viool, de draailier en panfluit gebruikt. Deze komen in de muziek van Feuerschwanz goed uit de verf.

Om nog even terug te komen op de clichés die worden bezongen. Die worden in de cover art van ‘Das Elfte Gebot’ bijna allemaal gevisualiseerd. Wel een albumhoes die nieuwsgierig maakt en die er in een platenzaak zal uitspringen.

Als we dan naar de tracklist gaan kijken zien we ook iets opmerkelijks. Niet gek is als er een nummer wordt gecoverd op een plaat. Op deze staan 7(!) covers en 11 originele nummers. De artiesten die ze coveren variëren van Ed Sheeran tot Powerwolf. Hiermee is het album als je dit van begin tot eind op zet veel en veel te lang. De cd versie is gelukkig opgedeeld in 2 discs.

De muziek zelf is, in vergelijking met voorgaande albums, wat steviger. De band heeft zelf ook in een interview aangegeven dat dit album wat anders klinkt. “The message of our lyrics comes from our hearts, is extremely important to us which is why they’re put quite clearly without beating around the bush. A clear message needs an adequate sound”aldus zanger Prinz Hodenherz.

Single ‘Meltfest’ en vooral titeltrack ‘Das Elfte Gebot’ zijn geweldige nummers. Deze nodigen echt uit om mee te lallen. De melodieën en refreinen zijn ontzettend pakken en ook de instrumentatie is goed uitgevoerd. Met die twee nummers krijgen ze de zalen gegarandeerd mee. Wat betreft de originele nummers begint het album sterk en zakt dan iets weg. Gelukkig gaat het nergens naar een echt dieptepunt toe. Laatste nummer ‘Unter Dem Drachenbanner’ maakt toch een prima afsluiting.

Van alle covers die ze doen is Hier Kommt Alex (Die Toten Hosen) een goed gekozen nummer. Seed cover ‘Ding’ heeft een geinig refrein wat ontzettend blijft hangen. Verder is de opening van ‘I See Fire’ (Ed Sheeran) mooi uitgevoerd. Meerstemmige zang en een hele lage bas waardoor die een heel duister tintje krijgt.

Over het geheel genomen levert Feuerschwanz met ‘Das Elfte Gebot’ een prima album af. De hardere basis pakt prima uit en is ook iets waar ze vaker wat mee mogen doen. Wat meer gaan touren in de landen om Duitsland als dit weer mag en deze groep zal groeien in populariteit. Goed genoeg zijn ze er zeker voor. (83/100) (Napalm Records)

Disc 1

1.           Meister der Minne                         3:31      

2.           Metfest                                             3:39      

3.           Das elfte Gebot                               3:34      

4.           Kampfzwerg                                     3:35      

5.           Im Bauch des Wals                        4:44      

6.           Mission Eskalation                         3:30      

7.           Schildmaid                                        3:50      

8.           Malleus Maleficarum                    3:48      

9.           Lords of Powermet                        4:18      

10.         Totentanz                                         3:59      

11.         Unter dem Drachenbanner          4:09      

Disc 2 – Bonus Cover tracks

1.           Ding (feat. Melissa Bonny) (Seed cover)                3:28      

2.           Hier kommt Alex (Die Toten Hosen cover)           3:56      

3.           Amen & Attack (Powerwolf cover)                          3:53      

4.           I See Fire (Ed Sheeran cover)                                    4:55      

5.           Gott mit Uns (Sabaton cover)                                   3:19

6.           Limit (Deichkind cover)                                              3:13      

7.           Engel (Rammstein cover)                                           4:26      

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ