Vanden Plas – The Ghost Xperiment – Illumination

Facebookrssmail

Vorig jaar rond deze tijd bracht Vanden Plas het eerste deel van hun tweedelige concept album ‘The Ghost Xperiment – Awakening’ uit. Nu komen de Duitsers met het afsluitende tweede deel ‘The Ghost Xperiment – Illumination’. ‘Awakening’ eindigde met Gideon Grace (de hoofdpersoon van het verhaal) die tijdens een seance wordt geconfronteerd met de geesten die hem al sinds zijn jeugd achtervolgen.

In dit afsluitende tweede deel komt Gideon er achter dat de 3 geesten in feite geen geesten zijn maar de 3 wetenschappers die hem al zijn gehele leven voor hun experiment om te bewijzen dat er meer is tussen hemel en aarde. Het is een vrij ingewikkeld horror verhaal gebaseerd op een waar gebeurd experiment wat plaatsvond begin vorige eeuw. Ik raad de luisteraar die geïnteresseerd is in het concept in ieder geval aan de songteksten erbij te pakken. Nu dan over naar de muziek. Ik sprak aan het einde van mijn bespreking van het eerste album ‘The Ghost Xperiment – Awakening’ de hoop uit dat Vanden Plas misschien op deel 2 muzikaal wat meer risico zou gaan nemen. Helaas is dit niet het geval. De Duitse degelijkheid viert nog steeds de boventoon. Het is weer heel solide en kwalitatief goed. Nergens wordt er buiten de lijntjes gekleurd. Vanden Plas blijft doen wat ze al ruim 30 jaar lang doen. Nummers die ik er uit wil pikken zijn ‘Fatal Arcadia’ het hardste nummer van het album met pianospel als rustpuntje. Het 13 minuten durende Prog Epos ‘The Ouroboros’ en het Rainbow-achtige bonusnummer ‘Krieg Kennt Keine Sieger’ met gastzanger Alea van de Duitse band Saltatio Mortis. Luisteraars die het eerdere werk van Vanden Plas goed vinden en fans van bands als Dream Theater en Symphony X kunnen dit album met een gerust hart aanschaffen.

Hoe goed ik de muziek van deze Duitsers ook vind, de eindbeoordeling valt dit keer wat lager uit. Men mag meer verwachten van een band die al zo lang meeloopt. Stilstand is achteruitgang (73/100) (Frontiers Music)

Tracklist

1 When The World Is Falling Down (7:06)

2 Under The Horizon (6:46)

3 Black Waltz Dead (8:11)

4 The Lonely Psychogon (8:22)

5 Fatal Arcadia (8:22)

6 The Ouroboros (13:02)

7 Ghost Engineers (4:49)

8 Krieg Kennt Keine Sieger (4:27) (Bonus Track)

Line up

Andy Kuntz – Vocals

Stephan Lill – Guitars

Andreas Lill – Drums

Gunter Werno – Keyboards

Torsten Reichert – Bass

Guest Vocals on track 3 & 7 Ulli Perhonen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ