Seether – Si Vis Pacem, Para Bellum

Facebookrssmail

In de 00’s was Seether een grote naam, nu anno 2020 is hun populariteit gedaald, zeker in Europa. Gelukkig gaan de heren gewoon door met muziek maken. Hun nieuwe album krijgt de Latijnse titel ‘Si Vis Pacem, Para Bellum’ mee. Als we dit vertalen naar het Nederlands betekent het ‘Als je vrede wilt, maak je dan klaar voor oorlog’. 

Seether werd in 1999 opgericht te Pretoria, Zuid-Afrika. Toen nog onder de naam Saron Gas. Dit werd in 2002 omgevormd tot Seether. Dit moest van het platenlabel omdat het teveel weg had van Sarin Gas. Ze kozen dus voor Seether, vernoemd naar een nummer van alternatieve rockband Veruca Salt.  

Met hun eerste album onder die naam hadden ze behoorlijk succes met de singles ‘Gasoline’ en ‘Fine Again’. Met ‘Broken’ dat Amy Lee (Evanescence) als gastzangeres heeft scoorde de band de eerste hele grote hit. Lee heeft korte tijd een relatie gehad met zanger Shaun Morgan. Later kwamen de kneiters ‘Fake It’, ‘Remedy’ en ‘Country Song’ uit.  

Als we dan gaan kijken en luisteren naar het nieuwe album komt gelijk weer de sound naar voren die we van Seether kennen. De lyrics zijn ook weer van donkere en kwade aard. De band bezingt onder andere hoe kwaad ze zijn over de huidige maatschappij en de politiek. Wat ook na al die jaren niet veranderd is, is de kwaliteit van de vocalen. Morgan is nog niets van stem verloren en klinkt hier weer zeer sterk.  

Eerste single ‘Dangerous’ is ook gelijk het beste nummer van het album. Dit is net even anders, maar toch typisch Seether. Zodra het intro begint klinkt het zelf een beetje progressief. Daarna komt die klassieke sound wel naar voren. Muzikaal het meest interessante nummer. Mocht je de hardere nummers van Seehter nu helemaal geweldig vinden, dan is ‘Beg’ een prima nummer. Hier gaat Morgan even lekker los met schreeuwen, net als op opener ‘Dead And Gone’ trouwens. ‘Drift Away’ is daarentegen van een rustiger tempo die wel evolueert naar een powerballad. Hier hoor je sneller hoe donker de teksten van Seether kunnen zijn. Mocht je niet al te lekker in je vel zitten, raad ik dit wel af om te luisteren, zeker als je gevoelig bent voor zulke teksten. Muzikaal is het verder meer dan prima. 

Verwacht van dit album zeker niets nieuws van Seether. De heren doen wat ze doen en doen dat zeer overtuigend. Voor de Seether fans is ‘Si Vis Pacem, Para Bellum’ zeker de moeite waard om eens op te zetten. ‘Dangerous’ is dé stand-out track van het album, begin met die en ontdek de rest van de plaat gaandeweg. (80/100) (Fantasy Records) 

Tracklist

1. Dead And Done

2. Bruised And Bloodied

3. Wasteland

4. Dangerous

5. Liar

6. Can’t Go Wrong

7. Buried In The Sand

8. Let It Go

9. Failure

10. Beg

11. Drift Away

12. Pride Before The Fall

13. Written In Stone

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ