Simon Collins – Becoming Human

Facebookrssmail

Iemands  naam is Simon Collins en diens beroep is drummer: dat moet familie zijn van…..  Of? In dit geval is het helemaal waar. Zo vader, zo zoon. Simon is de oudste zoon van Phil Collins uit diens eerste huwelijk en krijgt vanaf zijn geboorte muziek met de paplepel ingegoten. Vanaf het  vijfde levensjaar zat de jonge Collins al achter z’n eerste  Tama drumstel en roffelde vrolijk mee met platen uit vaders platenkast. Ook vergezelde hij Phil tijdens veel Genesis concerten en zat opzij van het podium gedreven mee te trommelen met Chester Thompson, de tourdrummer van Genesis, want Phil moest immers zingen…. De oude tijden met Peter Gabriel waren al lang voorbij en Collins had ondanks zijn technisch virtuoze drumkwaliteiten ( luister maar eens naar Phil’s hobbyproject Brand X) de drumstoel voor de microfoon ingeruild.
Zoon Simon neemt drumles in de jazzrichting en heeft ook veel belangstelling voor mannen als Stewart Copeland,  Gavin Harrison en Keith Moon.  Vanaf z’n 14e speelt hij in diverse hardrock-, prog-, punk-, grunge- en electronicabandjes om een zo breed mogelijke ervaring op te doen. Ook wil hij naast drummen zangkwaliteiten ontwikkelen. Alweer:  zo vader, zo zoon!

Vanaf eind jaren ’90 brengt Simon Collins soloalbums uit en heeft steeds meer belangstelling voor electronische (prog)rock. Dit leidt tot samenwerking met zijn vriend en collega Dave Kerzner, die behalve keyboardspeler en  producer ook een meester in digital sampling van muziekinstrumenten in de breedste zin van het woord is.  Dave heeft samengewerkt met grote namen als Steven Wilson, Alan Parsons, Steve Hackett en Jon Anderson, dus is hij zeer welkom bij de soloprojecten van Collins junior.
Samen richten ze de band “Sound of Contact” op en in 2013 komt het bestverkopende debuutalbum van een band onder contract bij platenmaatschappij  Frontiers Records uit: ‘Dimensionaut’. Een interessant, experimenteel album met veel ruimte voor electronica en improvisaties.  Collins is op deze plaat drummer en zanger, Kerzner levert de meeste composities aan.

Inmiddels heeft Simon het vierde soloalbum opgenomen en dat is onlangs uitgebracht. Getiteld: ‘Becoming Human’. Hierop neemt hij de muziek van “Sound of Contact” als leidraad en als je niet beter weet zou het zomaar de opvolger van ‘Dimensionaut’ kunnen zijn. Maar niets is minder waar: het is zoals gezegd een soloalbum én ditmaal is Dave Kerzner  niet van de partij. Zijn rol wordt overgenomen door sampler, sounddesigner  en keyboardspeler  Robbie Bronnimann die je een ware sci-fi progrockreis voorschotelt.
‘Becoming Human’ staat bol van samples en digitale reproducties van verschillende instrumenten. Electronische geluiden vormen de soundscapes onder de subtiele gitaargeluiden en de zang van Simon, die soms als twee druppels water op die van z’n vader lijkt. Een ander groot verschil met “Sound of Contact” is dat op ‘Becoming Human’ de drumpartijen erg op de voorgrond zijn gemixed. Overigens zonder storend te zijn, want Simon is een zeer begaafde percussionist. Wel vraag je je soms af waar de drums stoppen en de electronica het overneemt. Dit is het resultaat van de perfecte productie van het album en de ideeën van Bronnimann.
Klein minpuntje is het ontbreken van gitaarsolo’s die sommige nummers zeker naar een nóg hoger level zouden hebben getild. Op die momenten is het jammer dat er té veel wordt teruggekeerd naar geprogrammeerde synths.

Ondanks dat heeft Simon Collins een indrukwekkend album uitgebracht dat zeker een kans verdient om een geïnteresseerd publiek te bereiken. Liefhebbers van bands als “Chroma Key” en “OSI” zullen aangenaam verrast worden door ‘Becoming Human’. Nu geldt in ieder geval niet de slogan “zo vader, zo zoon”, want de zoon durft met z’n solocarrière een beduidend experimenteler en gewaagder avontuur aan te gaan dan de vader! (75/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist

1.Into The Fray
2.Becoming Human
3.The Universe Inside Of Me
4.Man Made Man
5.This Is The Time
6.Thoughts Become Matter
7.I Will Be Waiting
8.No Love
9.Living In Silence

  1. 40 Years
  2. So Real
  3. Dead Ends

Line up

Simon Collins / Vocals, Drums, Keys
Robbie Bronnimann / Keys, Programming, Sound Design
Gaz Williams / Bass
Kelly Avril Nordstrom / Guitars
Robin Boult / Guitars

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ