Dee Snider – Leave a Scar

Facebookrssmail

Een kleine 3 jaar na zijn vorige werkstuk ‘For the Love of Metal’, komt de voormalig Twisted Sister zanger met ‘Leave a Scar’. Zijn vijfde soloplaat alweer. Wederom geproduceerd door Hatebreed-frontman Jamey Jasta met drummer Nick Bellmore als co-producent en mixer. De classic heavy metal klinkt weer net zo ruig en zijn stem overtuigt nog altijd en is vrijwel onveranderd na al die jaren schreeuwen. Daar mag de heer Snider zich gelukkig mee prijzen, er zijn genoeg zangers die daar een moord voor zouden doen.

Het album is gevuld met vette riffs, overdonderende drums en gelukkig ook volop hooks, zodat één en ander ook nog blijft hangen. Een stuk heaviër dan de meezingers uit zijn Twisted Sister-tijd, al mis ik wel wat afwisseling in het songmateriaal. Het zijn vooral snelle power-metal nummers, waarop het lekker meebrullen is met de catchy refreinen, maar die ook kwalitatief nauwelijks van elkaar verschillen. De ene is nét wat sneller of heaviër dan de ander, maar ze wijken zelden af van het vier-minuten-couplet-refrein stramien. Pas bij afsluiter ‘Stand’ horen we een welkom rustpuntje in de vorm van een puike ballad. Ergens halverwege het album was een betere plek geweest, maar mooi istie zeker. Al wordt het niveau van TS’s ‘The Price’ natuurlijk niet geëvenaard of overtroffen.

Dee zingt nog altijd alsof hij elk woord meent, met zoveel passie vindt de voordracht plaats. En dat terwijl hij niet of nauwelijks meeschrijft aan de teksten. Maar de gemeenheid klinkt oprecht en vormt een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van deze ‘Leave a Scar’. Je vergeet bijna dat sommige refreintjes wel erg simplistisch zijn. Zoals in de wat eenvormige opener ‘I Gotta Rock (Again)’, de fijne meebruller ‘In For The Kill’ of de van dik hout zaagt men planken-beuker ‘Time to Choose’.

We komen merendeels uptempo metaltracks tegen met gangvocals ter ondersteuning van het refrein. Zoals het aanstekelijke ‘All Or Nothing More’, het overrompelende en wat eenvormige ‘Down But Never Out’ of het door dubbele basdrums gedragen boze ‘The Reckoning’. Ik hoor wel wat raakvlakken met de soloalbums van Rob Halford, zeker qua gitaargeluid en agressie. Melodieuzer of vooral iets meer midtempo zijn ‘Open Season’ of het door Judas Priest beïnvloedde ‘Silent Battles’, welke met zijn mooie twinsolo uitgroeit tot één van de hoogtepunten van het album. Een andere topper is ‘Crying For Your Life’, welke start als een ballad, maar al snel transformeert naar een lekker Alice Cooper-achtige rocker vol dynamiek en boordevol prachtig soleerwerk van beide gitaristen. In ‘S.H.E.’ komen we zowaar nog een echt melodieus nummer tegen.

Dee Snider heeft nog altijd de overtuigingskracht van een orkaan en vult daar met schijnbaar gemak  een album mee. Zo’n album dat heerlijk weg luistert, maar ook wat originaliteit mist en daardoor iets te éénvormig is. Hij had wat meer variatie kunnen gebruiken. Maar het niveau van zowel zang, songs, spel als productie zijn dusdanig hoog, dat je je aan deze ‘Leave a Scar’ ook zeker geen buil zult vallen. De vorige ‘For The Love of Metal’ wordt niet overtroffen, maar deze doet er ook zeker niet voor onder. Maar de vleesgeworden ideale frontman Dee Snider moet je natuurlijk op het podium zien, daar hoort deze muziek thuis en komt hij pas echt tot leven. 
(80/100)(Napalm Records).

Tracklist

1) I Gotta Rock (Again)
2) All Or Nothing More
3) Down But Never Out
4) Before I Go
5) Open Season
6) Silent Battles
7) Crying For Your Life
8) In For The Kill
9) Time To Choose
10) S.H.E.
11) The Reckoning
12) Stand

Line up

Dee Snider – Vocals
Charlie Bellmore – Guitar & Background Vocals
Nick Bellmore – Drums
Russell Pzütto – Bass & Background Vocals
Nick Petrino – Guitar & Background Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ