Rising Steel – Fight them all

Facebookrssmail

Een relatief nieuwe Franse heavy metal band komen we niet zo vaak tegen, dit is er dan weer eens een, genaamd Rising Steel. Opgericht in 2012 in Grenoble. Na een EP in 2015 wordt in 2016 het debuutalbum ‘Return of the warlord’ uitgebracht. En nu 4 jaar later komt hun tweede album ‘Fight them all’ uit, uitgebracht door Frontiers Records, een keuze van dit zeer bekende en grote label welke uit de navolgende recensie wel begrijpelijk wordt.

De band vermeldt beïnvloed te zijn door onder ander Judas Priest, Iron Maiden, Metallica en Slayer.

Het album barst los met ‘Mystic voices’, een nummer met heerlijk vet gitaarwerk en speedmetaldrums, in de coupletten midtempo om in de refreinen weer door te gaan op speed niveau en een mooie melodieuze solo, kortom een geweldig nummer om mee te openen. ‘Steel hammer’ is ook een uptempo heavy metal nummer als het de snelle Judas Priest, een nummer met ook weer likkebaardend gitaarwerk zowel in riffing als in de solo. ‘Savage’ is een heerlijke nekkenbreker met geweldig vet thrashy gitaarwerk en een korte solo met wah-wah en distortion. ‘Metal nation’ start met een intro a la Metallica en ontvlamt dan in een beestachtige thrasher, met ook een heerlijke gitaarsolo, 1 van de hoogtepunten van dit album. ‘Led by judas’ begint met een rock and roll riff om door te gaan in een uptempo heavy metal rammer, de tekst ‘…Never surrender…’ in het refrein doet je gelijk aan Saxon denken. ‘Master control’ sluit het album af en is nog zo’n geweldig nummer met afwisselend midtempo en snel tempo. Ietwat anders klinkt ‘Pussy’ doordat dit meer een zwaar metalen rock and roll nummer is, maar toch ook nog prima klinkend.

De heavy metal doet denken aan een mix tussen Judas Priest, Nevermore, Sanctuary, oude Vicicous Rumors door meerdere zanglijnen welke sterk op die van Carl Albert lijken en een vleug oudere Metallica. Zanger Emmanuelson heeft een geweldige stem welke perfect bij de stijl van de band past., beide gitaristen en de ritmesectie maken het uitstekende instrumentale plaatje compleet.

Bijna een uur lang genieten van dit vette, zwaar heersende en zwaar overtuigende metalalbum met een moddervette productie. Natuurlijk, ook Rising Steel doet niets nieuws, maar wat ze doen, doen ze zo ontzettend goed en overtuigend. Voor mij een van de hoogtepunten in de metal in 2020. Ik besef inmiddels heel goed dat deze recensie bol staat van de superlatieven, maar zo moet een modern metalbum klinken. (95/100)(Frontier Records)

Tracklist

 1. Mystic voices
 2. Fight them all
 3. Steel hammer
 4. Blackheart
 5. Savage
 6. Gloomy world
 7. Malefice
 8. Metal nation
 9. Pussy
 10. Led by judas
 11. Master control

Line up

‘Emmanuelson’ Fabrice Cassaro – Vocals

‘Tony Steel’ Antoine Portier – Guitars

‘Mat Heavy Jones’ Mathias Quillard – Guitars

‘Flo Dust’ Florent Chartier – Bass

‘Zard’ Olivier Guillemain – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ