CD van de Week: Tool – Fear Inoculum

Facebookrssmail
tool fear

De titel van het laatste album (10,000 Days) lijkt een voorbode te zijn geweest voor het aantal dagen dat we moesten wachten… maar na 13 jaar is het nieuwe album van Tool ‘Fear Inoculum’ een feit. Je voelt een bepaalde spanning, wetende dat Tool geen slechte albums kan maken. Maar toch. Je zoekt het goede moment, geen tussendoortje, dit is fuckin’ Tool. Vrouw en kind naar bed, koptelefoon op en 100% focus. 

En wat is het dan lekker als de eerste noot die je hoort meteen vertrouwd binnenkomt. Yes, het is echt waar. Tool is terug. En hoe. Je wordt letterlijk het album ingezogen. Een keer luisteren, twee keer luisteren en zelfs een derde keer luisteren. Je wordt er helemaal chill van, het is zo mega relaxt. Je wilt blijven luisteren want je voelt je echt even helemaal alleen op de wereld. Zo lekker.

Mocht je op zoek zijn naar refreintjes en terugkerende riffs? Helaas, deze ontbreken. En dat maakt deze plaat extra bijzonder. Alle nummers duren langer dan tien minuten en vervelen geen minuut. De tegendraadse ritmes, de sferische zanglijnen, de opbouw en samensmelting van verhaallijnen met instrumenten en continue aanwezige nieuwsgierigheid naar wat komen gaat, maken dit album wederom uniek.

Het gekke van Tool is dat ik eigenlijk niet eens echt een fan ben. Het gebeurt ook niet vaak dat ik spontaan Tool opzet. En toch, als ik ze dan weer hoor, dan pakken ze me. Zo ook nu weer. Het nieuwe album is vertrouwd, betoverend, wat je van ze gewend bent maar dan weer beter. Het is een reis, een trip, je stapt in en wil de gehele reis afmaken. Er staan geen hits op, het is een totaalalbum. Je begint er bewust aan en je hoopt dat de reis nog lang duurt. En als de reis dan is afgelopen, dan is het een reis die je nogmaals wil maken. Zo goed.

Dit album is weer een bevestiging van hoe goed Tool is. Zorg dat je de tijd neemt als je luistert. Je doet de band en jezelf tekort als je dit album zomaar even opzet. Enjoy the trip! (90/100) (RCA Records)

Tracklisting Fear Inoculum:

 1. Fear Inoculum
 2. Pneuma
 3. Litanie Contre La Peur (alleen download)
 4. Invincible
 5. Legion Inoculant (alleen download)
 6. Descending
 7. Culling Voices
 8. Chocolate Chip Trip
 9. 7empest
 10. Mockingbeat (alleen download)

Line-up Tool:

 • Maynard James Keenan – Vocalen
 • Adam Jones – Gitaar
 • Justin Chancellor – Basgitaar
 • Danny Carey – Drums, percussie
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ