Amaranthe – Manifest

Facebookrssmail

Tja, hoe moet je de muziek van Amaranthe nou eigenlijk omschrijven? Die vraag heb ik al vaak gehoord. Laten we toch een poging doen het zo goed mogelijk te omschrijven. Amaranthe is een heavy metal band met power, death, metalcore en pop invloeden. Dit gezelschap brengt het nieuwe album ‘Manifest’ op de markt.  

Amaranthe werd opgericht in 2008 onder de naam Avalanche. Een jaar later werd dat omgevormd naar Amaranthe. Met drie zangers is het dus ook lichtelijk te verwachten dat de band niet in een hokje te plaatsen is. Zangeres van eerste uur Elize Ryd deed in 2006 auditie voor Nightwish, maar werd niet gekozen, gelukkig maar voor de fans van Amaranthe. Anders had de groep misschien niet bestaan. Over een ding kunnen we duidelijk zijn, er is geen enkele band als zij. Er is inmiddels wel wat gewisseld in de line up. De twee zangers zijn vervangen. De grunt wordt verzorgd door Henrik Englund Wilhelmsson en de clean vocals Nils Molin. Die laatste heeft ook een eigen groep, Dynazty. Gitarist Olof Mörck is er ook al vanaf het begin bij evenals drummer Morten Løwe Sørensen. Bassist Johan Andreassen is erbij vanaf 2010.  

De doorbraak van de band kwam met het album ‘The Nexus’ in 2013. De titeltrack werd een hit. Het album wat volgde bevatte de hits ‘Drop Dead Cynical’ en ‘Digital World’. De band is hard groeiende in populariteit. Het is een mix van vele stijlen en toch weten ze het album op album voor elkaar te krijgen om dit te laten werken.  

‘Manifest’ komt als opvolger van het in 2018 uitgebrachte ‘Helix’. Dit album stond in veel hitlijsten. Echter moet gezegd worden dat dit nieuwe over zijn geheel een sterker album is dan ‘Helix’. Nieuwe zanger Nils Molin heeft zijn eigen plekje gekregen, waar dat op ‘Helix’ af en toe nog een dingetje leek. Ook heeft ‘Manifest’ een leuk gastoptreden. De zangeres van Battle Beast zingt een liedje mee.  

Tekstueel komt dit album ook beter binnen. Neem bijvoorbeeld eerste single ‘Viral’. Een typisch Amaranthe nummer. ”In the light of the screen you hide, from the pain that you feel inside. No one cares when we go down. Going up, going viral”. Hoe vaak zien we dit niet voorbijkomen op het nieuws. Derde single ‘Archangel’ is een instant classic en het zou me niet verbazen als dit een vaste waarde gaat worden in de setlist. ‘Fearless’ heeft diezelfde potentie. ‘The Game’ heeft een lekkere mini gitaarsolo. Daarbij een tekst die gaat over hoe wij als mens de wereld eigenlijk aan het verpesten zijn. Power ballad ‘Crystalline’ laat prachtig horen hoe goed Molin en Ryd op de vocalen zijn.  

Kortom bewijst Amaranthe nog altijd ijzersterke nummers te kunnen schrijven. Waar ik op het vorige album wat dingen miste lijken ze met ‘Manifest’ weer terug in vorm. Catchy as hell en toch rockt het stevig door. Mocht je de groep niet kennen dan is dit album een mooi voorbeeld. Fans van de groep kunnen dit blind aanschaffen. Aanrader! (90/100) (Nuclear Blast)

Tracklist

1 Fearles              

2 Make It Better               

3 Scream My Name         

4 Viral    

5 Adrenaline        

6 Strong (feat. Noora Louhimo)   

7 The Game 

8 Crystalline        

9 Archangel         

10 BOOM!           

11 Wake Up And Die       

12 Do Or Die   

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ