DGM – Tragic Separation

Facebookrssmail

Italiaanse prog
Behalve de suprematie van de Scandinavische progrockbeweging kent Italië ook een groot aantal bands in dit genre. Wellicht de bekendste en vaandeldrager der tricolore progbands is PFM dat werd opgericht begin 70er jaren. In die tijd had de groep  het geluk dat een platencontract werd aangeboden door Manticore, het label van Emerson, Lake & Palmer, zodat wereldwijde bekendheid een feit was.
Nosound en Kingcrow horen tot de bekendste bands van de “nieuwe”, 90er jaren generatie Italiaanse prog. DGM hoort ook in dit rijtje thuis. Niet te verwarren met Discipline Global Mobile (DGM), het onafhankelijke platenlabel van Robert Fripp, maar DGM van Diego Reali, Gianfranco Tassella en Maurizio Pariotti. Zij waren in 1994 de oprichters van een instrumentale powermetalband, die twee jaar later met een zanger op de proppen kwam en switchten richting progrock.  “Change Direction” was daarom de logische titel van het debuutalbum.

De DGM formule
Na diverse bezettingswisselingen is het opvallend dat anno 2020 niemand van de drie oorspronkelijke bandleden van de partij is. Dit overigens totaal niet ten nadele van de muzikale kwaliteit, want DGM heeft tijdens de opnames van de eerste  negen albums de lat steeds een beetje hoger gelegd en gezocht naar een perfecte bezetting. Zo ook op hun ijzersterke tiende studioalbum ‘Tragic Separation’ dat 9 oktober wordt uitgebracht via Frontiers Music (ook al uit Italië!). Melodieuze powerprogrock van de bovenste plank die niet onderdoet voor al het vorige werk. Wéér een logische stap voorwaarts zonder DGM’s identiteit te verliezen en met alle ingrediënten die een top progplaat moet bevatten. Vooral het technisch perfecte gitaarwerk van Simone Mularoni is een openbaring.
‘Tragic Separation’ is een conceptalbum met teksten die gaan over de keuzes die je in je leven maakt en de consequenties die hieraan verbonden zijn. Of zijn je keuzes de verkeerde geweest en moet je een nieuw levenspad bewandelen? Dat is de vraag die aan de luisteraar gesteld wordt en door hem of haar beantwoordt moet worden…..
De muziek is een tour de force bestaande uit 10 tracks die samen een klein uurtje klokken. Een golf van heavy riffs walst over je heen als een voortdenderende trein. Ondersteuning krijgen de riffs door een knallende ritmesectie en afgezien van de wat rustige passages wordt er een hoog tempo aangehouden. Toetsenarrangementen zijn perfect over de flitsende gitaarpartijen uitgesmeerd en de geweldige zang van Marco Basile torent zelfverzekerd boven dit alles uit. Dream Theater ten tijde van hun album ‘Awake’ vs. Symphony X is de meest logische vergelijking die je kunt bedenken, maar wel met een kenmerkend DGM sausje overgoten.

Touren?
Met dit overtuigende album kan DGM worden opgenomen in de Eredivisie van de hedendaagse powerprogrock grootheden. In 2007 en 2011 maakte de band al veel indruk tijdens het “ProgPower Europe” festival in het Limburgse Baarlo waar ze zich moeiteloos konden meten met Symphony X, Orphaned Land en hun landgenoten Kingcrow.
DGM staat nu te popelen om ‘Tragic Separation’ live aan de fans te presenteren middels een omvangrijke tour. Ze zijn al lang niet meer alleen de Italiaanse top, maar ook een band waarmee wereldwijd rekening gehouden moet worden. En nu wég met dat vervelende virus zodat de vijf muzikanten van DGM eindelijk weer kunnen doen waar ze goed in zijn: OPTREDEN!!
(85/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist

Flesh And Blood
Surrender
Fate
Hope
Tragic Separation
Stranded
Land Of Sorrow
Silence
Turn Back Time
Curtain

Line up

Marco Basile – Vocals
Simone Mularoni – Guitars
Andrea Arcangeli – Bass
Emanuele Casali – Keyboards
Fabio Costantino – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ