Molassess – Through The Hollow

Facebookrssmail

Killing commercie
“The Devil’s Blood” was een Eindhovense occulte/psychedelische hardrock- en heavy metalband die geleid werd door gitarist/zanger Selim Lemouchi en zijn zingende zus Farida. Opgericht in 2006, en na wat bezettingswisselingen werd in 2008 voor het eerst live gespeeld op het Roadburn festival te Tilburg.  Lang heeft het gezelschap niet bestaan, want na zeven jaar en drie albums was het over en uit. Reden: de toenemende commerciële eisen van de muziekindustrie, ontstaan na enig succes in Amerika. En hiervan was Selim niet gediend….

Neergang
Toch gaat hij verder als muzikant en richt het psychedelische rockproject “Selim Lemouchi & His Enemies” op, waarmee hij één album uitbrengt, getiteld ‘Earth Air Spirit Water Fire’. Vreemd genoeg worden ondanks succes alle concerten gecancelled en interviews afgezegd door Selim, waarna totale afzondering van de wereld volgt en uiteindelijk zelfmoord het tragische einde van de zanger betekent.

Nieuwe wegen
De laatste track op het “Enemies” album heeft als titel ‘Molasses’. Er wordt een “s” aan toegevoegd en de naam van project “Molassess” is een feit. In het leven geroepen door Farida, die de oudgedienden van “The Devil’s Blood” maar al te graag weer met elkaar in contact brengt. Als je het al een reunie wil noemen is dit het meest haalbare en dichterbij de oude band kun je niet meer komen. Ook een aantal nieuwe muzikanten nemen deel aan het project.
Twee tracks worden live opgenomen (Roadburn 2019) en als single uitgebracht, waarna de band begint aan het schrijfproces voor een album, dat de titel ‘Through The Hollow’ heeft. De plaat wordt 16 oktober in diverse formats uitgebracht via het ‘Seasons of Mist’ label.
Muzikaal wordt er een nieuwe weg ingeslagen zonder het verleden te negeren en het resultaat is een zeer melodieus psychedelisch rockalbum met een flinke portie proginvloeden. De zang van Farida klinkt zweverig en doet bij vlagen denken aan Jerney Kaagman op de oude “Earth & Fire” platen. Ook de invloed van “Jefferson Airplane” met de zang van Grace Slick is overduidelijk te horen.

Het concept
De verzameling songs toont de creatieve drang om in tekst en muziek een evenwicht te vinden op het occulte pad van het verleden naar de nabije toekomst. Een toekomst die verder gaat na de dood welteverstaan. Lees de volgorde van de songtitels en je begrijpt waarom voor het laatste nummer ‘The Devil Lives’ werd gekozen en de spirituele trip juist hier eindigt. Deze track zou zomaar de opvolger van eerste single ‘Through The Hollow’ kunnen worden en de vergelijking met “Jefferson Airplane’s” ‘Somebody To Love’ is een logische.

Toekomst
Waarom het zes jaar geduurd heeft voordat de bandleden weer contact met elkaar zochten is een raadsel, want allemaal liepen ze lang met dezelfde gedachten rond. Schijnbaar moesten ze eerst worden wakker geschud door Farida om het creatieve proces van ‘Through The Hollow’ in gang te zetten. Ook de inbreng van Roadburn mastermind Walter Hoeijmakers moet niet uit het oog worden verloren. Hij voelde precies op het juiste moment aan dat deze muzikale talenten op het podium thuishoren en nam “Molassess” op in de line-up van 2019. Dit gaf de band weer enig voorzichtig vertrouwen in de toekomst, want als ze één ding geleerd hebben is het dat deze niet te voorspellen is. Maar één ding is zeker: dit nieuwe album kan in ieder geval als uitstekend Nederlands product aan de vaderlandse rockgeschiedenis worden toegevoegd! (85/100) (Seasons of Mist)

Tracklist

 1. Through the Hollow (11:06)
 2. Get Out From Under (06:50)
 3. Formless Hands (10:54)
 4. Corpse of Mind (04:58)
 5. The Maze of Stagnant Time (04:03)
 6. I Am No Longer (06:21)
 7. Death Is (04:54)
 8. Tunnel (05:21)
 9. The Devil Lives (10:33)
  Total: 01:05:00

Line up

Oeds Beydals – guitar
Ron van Herpen – guitar
Job van de Zande – bass guitar
Bob Hogenelst – drums and percussion
Matthijs Stronks – keys
Farida Lemouchi – vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ