Verbetering van geluid met nieuwe in ear monitors

Facebookrssmail

Wat is er toch aan de hand op rockgebied? Waar met vroeger bij concerten van Kiss, Led Zeppelin, Deep Purple, Alice Cooper en andere artiesten op de achtergrond vaak een wall of sound zag staan, terwijl de artiesten op de voorgrond doorgaans met een voet op een monitor stonden, is het de laatste jaren steeds meer en meer een kale boel op het podium.

Nee, we bedoelen natuurlijk niet de concerten van bijvoorbeeld Iron Maiden, waar Eddie vol opgeblazen ten tonele blijft verschijnen, maar de geluidssystemen worden steeds vernuftiger en kleiner. De één vind het beter zo, een ander heeft liever dat aanzicht van die metershoge en brede muur van geluidsboxen.

In Ear

Voor de roadies is het wel fijner, nu veel concertzalen een eigen systeem hebben hangen. Ook het publiek vaart er bij, want een overdaad van muziek die soms niets meer toevoegt, is natuurlijk minder fijn voor de oren. Maar ook de artiesten varen er wel bij. Want sinds de opkomst van de in ear monitors, ofwel de oortjes die de artiesten in hebben tijdens een concert, kan het geluid ook voor de artiesten een stuk zachter. En aangezien de meeste internationale artiesten maanden op tour zijn met meerdere concerten per week, zijn gehoorproblemen steeds minder aan de orde.

Minder gehoorschade is niet alleen fijner voor de artiesten en het publiek zelf, ook de opnames op cd worden daardoor op lange termijn beter, want slecht horende muzikanten brengen nu eenmaal kwalitatief mindere muziek uit dan de muziekpuristen onder de artiesten.

Balans

Al met al is het een verademing dat er tegenwoordig steeds beter en betere in ear systemen te koop zijn, waarbij LD, Shure en Sennheiser toch wel de bekenderen zijn. Het voordeel van de sets is, dat de artiesten precies de juiste balans qua mix kunnen laten inregelen door de monitor-mixer, zonder de balans voor de overige muzikanten weer te overstemmen. Met andere woorden: Waar de zanger of zangeres liever wat meer keyboards hoort om op af te stemmen, heeft de bassist wellicht liever hardere drums om gelijk mee te lopen.

Nadeel van het oude systeem van monitor-boxen op het podium is daarbij dat men per plek een mix moet maken die voor één persoon goed is, maar als de gitarist gaat lopen, iedere keer een andere afstelling hoort. En dus ook regelmatig zijn eigen stijl per ongeluk aanpast doordat hij opeens iets anders lijkt te horen. Dat is opgelost met de in ear sets, waardoor we kunnen stellen dat de in ears absoluut een verbetering zijn voor iedereen.

Foto (c) Lenny van Dijk

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ