CD van de Week: Matterhorn – Outside

Facebookrssmail

De Noorse zanger Tommy Sebastian Halseth kennen we onder andere als ex lid van de prog metal band ‘Atrox’, en de heavy metal band ‘Griffin’. Hij had diverse muzikale ideeën, daarom zette hij een project op. Dit werd de alternatieve rockband Matterhorn. Er zijn wel meerdere bands met deze naam, meestal zijn het metal bands. ‘Outside’ is het debuutalbum van deze Noren. Dit thema album gaat over de mensen die we niet mee laten tellen in onze moderne maatschappij, waardoor ze vervreemden in deze chaotische en oppervlakkige wereld.

Mede door het geluid van de blazers heeft het instrumentale intro van ‘Outside’ jazz invloeden. Tommy heeft een eigen kleur stem met een duidelijke uitspraak. Hij rekt een aantal woorden langer uit. De gestapelde zang is goed gedaan, en is bovendien mooi verdeeld over de koptelefoon. Dat geldt ook voor een stukje percussie. De sfeer is luchtiger dan verwacht bij dit thema. Bijna ongemerkt zitten er best veel laagjes in de muziek. Een deel van het gitaarspel van deze goed opgebouwde openingstrack is een beetje dof.

Het rustige intro van ‘Aura Noire’ is mooi helder, de stemming wat meer melancholiek. Weer valt de gestapelde zang positief op. Als Andreas Stunes begint te drummen is dat in eerste instantie passend rustig, hij bouwt dit mooi op in intensiteit. Tempo en volume veranderen een paar keer, maar de rustige flow blijft tot en met de laatste toon bestaan. ‘Aorta’ heeft een prachtig minimalistisch intro, muziek en zang zijn een beetje down. De strijkinstrumenten vormen een goede combinatie met de lage bastonen van Edvin Matthieson. De opbouw naar iets meer power is mooi, tempo en volume wisselen een paar keer geleidelijk . Het minimalistische stukje heeft een prachtige mix van onder andere strijkinstrumenten en koorzang. De mooie zachte details in de muziek komen het best tot zijn recht als je met koptelefoon luistert. De ‘lieflijke poprock’ gaat gaaf over in rock, hierin zit een heerlijk stuk gitaarspel. Dit prachtige nummer heeft een minimalistisch einde.

Het akoestisch gitaarspel in ‘Oceana’ mengt zich met mooi met de overige instrumenten,. De sfeer is heerlijk dromerig, en er zijn mooie zachte details. Hier is de zang van Tommy iets te luid ten op zichten van de vriendelijke muziek. In de samenzang kleuren de stemmen mooi bij elkaar. Als je met de koptelefoon luistert, is de herhalende percussie op de achtergrond te overheersend. Dit haalt de heerlijke sfeer van dit nummer bijna onderuit. Verder is de onderlinge harmonie van de instrumenten uitstekend.  De gesproken woorden, en de zang in ‘Døden og meg’ zijn in het Noors. Ik versta er geen woord van, maar dat is niet erg. De manier van (achtergrond)zang past goed bij de muziek. Vocale delen worden afgewisseld met instrumentale stukken. Na een aantal gesproken zinnen eindigt deze goed opgebouwde track.

Een aantal nummers, bijvoorbeeld  ‘Last page’ en ‘Silhouette’ hebben leuke details op het einde. Maar ‘Bruit Blanc’ eindigt na een heerlijk rockend stuk in een licht teleurstellende fade out. De strijkinstrumenten smelten mooi samen met de overige muziek. Maar om de emotie te benadrukken hadden ze iets meer ruimte mogen krijgen. De muziek lijkt eenvoudig, want het luistert zo gemakkelijk weg. Maar de vrij rustige nummers zijn ingenieus opgebouwd. Dit geldt voor zowel de wisselende ritmes als (lieflijke) melodieën. Regelmatig zijn er best veel laagjes en details, daardoor hoor je steeds nieuwe dingen. De zachte details hoor je pas echt goed met de koptelefoon. Door dit alles moet ‘Outside’ moet groeien, maar ‘Matterhorn’ heeft een uitstekend debuutalbum gelanceerd. (89/100) (Apollon Records)

Tracklist

01. Outside    4:56    

02. Aura Noire 5:26  

03. Bruit Blanc 5:04  

04. Aorta  8:07          

05. Last Page 5:49    

06. Oceana    5:58    

07. Silhouette  4:41  

08.  Døden og meg 5:51

Line up

Tommy Sebastian Halseth- zang 

Edvin Matthieson – bas, akoestisch gitaar

Andreas Stunes – drum, keyboards

Gastmuzikanten:

Øyvind Smidt – viool en altviool

Gitaristen:

Petter Selliseth, Tor-Ole Byberg, Finn Olav Holthe, Jacob Holm-Lupo, Marius Halleland, Christer Harøy, Rhys Marsh, Skjalg Raaen

Achtergrondzang:

Ann-Lill, Gry Anita en  Eskild and Solveig –

Koperblazers:

Jørgen Dahl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ