CD van de Week: HELEVORN – Aamamata

Facebookrssmail

HELEVORN – AamamataNa het lovende derde album ‘Compassion Forlorn’ (2014) Brengt de Spaanse Doom metal band nu hun vierde ‘Aamamata’ uit via het Bad Mood Man/ Solitude Productions recordlabel. De band bestaat al sinds 1999 en kent een indrukwekkende tour CV, alsmede enkele awards en prijzen die zij in de wacht hebben gesleept. In 2007 toerde de band als supportact van Swallow The Sun tijdens hun Spaanse en Portugese toernee. In datzelfde jaar trad Helevorn ook in Nederland op tijdens het Dutch Doom Days festival en in 2011 deed de band dit nog eens dunnetjes over. In 2011 trad de band in Barcelona op in het voorprogramma van Moonspell en in 2015 voor de bands Draconian en Saturnus.

Behalve toeren als supportact stond de band ook nog op een flink aantal festivals (o.a. in 2010 tijdens Devilstone Open Air, Metal over Malta festival in 2015, en in 2018 nog op het Full Metal Holidays/ Wacken.) Daarnaast won de band in eigen land een flink aantal prijzen zoals de Diario de un Metalhead Award voor Best National Album Of The Year 2014, en stonden ze in datzelfde jaar in de top 10 tijdens de Metalstorm Awards voor Best Worlwide Metal Album of 2014.

In 2006 leverde de band een bijdrage aan het tribute album van de band Katatonia (‘November Songs- Katatonia Tribute’) Dus mogelijk kunnen luisteraars Helevorn daarvan kennen. Dat de verwachtingen hooggespannen zijn voor ‘Aamamata’ blijkt wel dat ze Jens Bogren hebben aangetrokken voor mastering (Jens Bogren heeft dit eveneens gedaan voor Opeth, Katatonia, Paradise Lost, Kreator en Soilwork.)

Wat meteen opvalt bij het horen van opener ‘A Sail To Sanity’, ‘Goodbye, Hope’, en ‘Blackened Waves’ is de uitstekende mix van een Classic Metal sound, grunts en cleanvocals. De band heeft voor dit album duidelijk goed geluisterd naar de eerste albums van Black Sabbath. Qua vocalsound doet de stem van zanger Josep Brunet je denken aan die van Fernando Ribeiro van Moonspell en Tomi Joutsen van Amorphis.

Geweldig om te horen is hoe de band hun Oosterse invloeden verwerkt in hun muziek. Op tracks als ‘Aurora’ en ‘The Path of Puya’ geeft de band er een verrassend en vernieuwend tintje aan door vrouwelijke vocalen in Arabische stijl te laten zingen. Een mooie track is ook het in de eigen moerstaal gezongen ‘Nostrum Mare (Et Deixo Un Pont de Mar Blava) ‘met een prima, melancholische sound. Juist doordat de band ervoor kiest om deze track in een andere taal te zingen geeft dat juist een extra bijzondere toevoeging aan de sound. Afsluiter ‘La Sibil-la’ is een uitstekende track met mid-tempo sound en rustige vocalen.

Het zal toch eens een keer tijd worden voor een headline tour voor deze band. Hopelijk lukt hun dat te bereiken dit komende jaar. Eveneens zal Helevorn met dit album prima in staat zijn om een breed publiek te kunnen aanspreken. Liefhebbers van de bands Amorphis, Moonspell, en Paradise Lost zouden hier absoluut iets mee kunnen. En zelfs voor Symphonic – en Black Metal liefhebbers zit er wat wils in! Voor nu heeft Helevorn met ‘Aamamata’ een uitstekende Doom metal album afgeleverd die nog weleens hoog zou kunnen eindigen in de jaarlijst. (93/100) (Bad Mood Man/Solitude Productions)

TRACKLIST Aamamata

1. A Sail To Sanity
2. Goodbye, Hope
3. Blackened Waves
4. Aurora
5. Forgotten Fields
6. Nostrum Mare (Et Deixo Un Pont de Mar Blava)
7. Once Upon A War
8. The Path To Puya
9. La Sibil-la

LINE UP HELEVORN

Josep Brunet – Voices
Samuel Morales – Guitars
Guillem Morey – Bass
Sandro Vizcaino – Guitars
Enrique Sierra – Keys
Xavi Gil – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ