Navarone – Live

Facebookrssmail

Bijna letterlijk op de valreep van het oude jaar, op 31 december om 16.00 uur om precies te zijn, ploft de nieuwe dubbele live-cd van Neerlands beste rockband Navarone op mijn deurmat. Eén waar ik sinds de aankondiging een aantal weken geleden op de Navarone-Facebook-fansite met smart op wachtte. Een livealbum heeft ten slotte nog altijd iets magisch, met dank aan klassiekers als een ‘Live and Dangerous’ (Thin Lizzy), ‘Strangers in the Night’ (UFO), ‘Tokyo Tapes’ (Scorpions) of ‘Made in Japan’ (Deep Purple). En hoewel de toegevoegde waarde tegenwoordig een stuk minder is nu vrijwel elk optreden grotendeels een dag later op YouTube staat, zet ik nog steeds graag een live album op, al is dat dan meestal in de vorm van een blu-ray. Hier moeten we helaas het doen met alleen de muziek; die blu-ray mag tijdens de aanstaande tour wel opgenomen worden wat mij betreft.

Met ‘dank aan’ corona heeft de band de concert-vrije maanden onder andere besteed aan dit project, hun eerste échte live-plaat nadat er in 2014 al een akoestische show op dvd verscheen: ‘A Date at the Chapel’. Maar hier wordt er volop elektrisch gerockt gelukkig. Een dikke 95 minuten verdeeld over 17 nummers krijgen we voorgeschoteld. Opgenomen tijdens de ‘Mixing it Up’-tour in 2019 die volgde op het succes van deelname aan The Voice. Tijdens die optredens werd de band bijgestaan door een aantal muzikale collega’s en werden er ook veelvuldig covers gespeeld. Gelukkig is voor dit album gekozen voor alleen eigen werk, dat is namelijk sterk genoeg, hoe leuk die covers meestal ook waren. Met de songkeuze zit het dus wel goed, belangrijker is de sound, temeer daar dit een eigen productie is en de mix en mastering voor het eerst gedaan is door zanger Merijn van Haren. Maar de goede man blijkt gelukkig naast een superstrot ook over productietalent te beschikken, want hij klinkt echt als een klok. Elk instrument is prima te onderscheiden en het geheel is transparant en luistert erg lekker weg. En geen moment is te horen dat vrijwel ieder nummer uit een andere show komt, hulde dus hiervoor!

Na een kort intro is het voor The Voice geschreven en meest recente Navarone-nummer ‘Perfect Design’ de ideale catchy aftrap. Vervolgens komt ieder van de vier albums aan bod. Van meest recente album ‘Salvo’ komen de wat meer gestroomlijnde uptempo songs zoals ‘The Strong Survive’, ‘Surrender’ en het wat aan Michael Jackson refererende ‘Another Way’. Klapper van die plaat is de heavy Zeppelin rocker ‘Cerberus’ met ijzingwekkende uithalen van Merijn en het heerlijk vet beukende slot.

Beste album ‘Oscillation’ is ruim vertegenwoordigd gelukkig. ‘Snake’ en het swingende ‘Chrome’ zijn prachtig, het epische ‘Days of Yore’ indrukwekkend als altijd en het lange, grotendeels akoestische ‘Free Together’ zorgt voor dikke lagen kippenvel, zo mooi. De gastmuzikanten Len van der Laak (keyboards) en Robert van Asseldonk (saxofoon) zijn hier een prima aanvulling, vooral de solo van die laatste, terwijl ik normaal gesproken echt niks met blazers heb. Ook beide ‘hits’, de meezingers en feestnummers ‘Wander’ (met een even in de lach schietende Merijn) en ‘Lonely Nights’ ontbreken niet. Hoewel geen persoonlijke favorieten, passen ze perfect binnen het afwisselende totaalplaatje.

Verdere hoogtepunten zijn er in de vorm van oudjes ‘Leave’ (die prachtige 2e helft, zo mooi!) en van debuut ‘A Darker Shade of White’ natuurlijk prijsnummer ‘December’ in een ontroerende akoestische versie en het erg lekkere ‘The Red Queen Effect’. Afsluiter is een heerlijke, lekker lang uitgesponnen 15 minuten durende versie van ‘Sage’, enkele jaren eerder opgenomen in Doornroosje met als gast Thijs Schrijnemakers op keyboards. Een magistraal einde van deze live plaat.

Navarone bedient haar fans in deze barre tijden op hun wenken met dit zeer fijne album. Sowieso is Navarone een liveband pur sang, daar zorgt hun spelplezier en enthousiasme altijd wel voor. Het muzikale vakmanschap spat ervan. Bram en Robin leggen de swingende basis, beide gitaristen Roman en Kees vullen elkaar lekker aan, waarbij de laatste de meeste solo’s voor zijn rekening neemt en Merijn bevestigt zijn status als één van de grootste zangtalenten van ons land. Wat een strot en bereik! Natuurlijk mis ik enkele persoonlijke favorieten als een ‘Shadow’, ‘Fire’, ‘Highland Bull’ of ‘Indigo Blue’, maar dat is muggenziften, dat geldt tenslotte voor bijna elk live album. Kortom, een hele dikke aanrader, echter is deze alleen te koop via de fanclub (tip: via Facebook word je gratis lid), al zal de band hem vast ook straks bij de liveshows verkopen gok ik. Mooi uitgevoerde digipak trouwens, vol live foto’s en artwork van Bram Versteeg. En nu verder werken aan die nieuwe plaat graag en daarna hopelijk weer snel optreden…
(95/100 – eigen beheer)

Tracklist

1. Intro
2. Perfect Design
3. The Strong Survive
4. Smash ‘n Grab It
5. The Red Queen Effect
6. Cerberus
7. Surrender
8. Snake
9. Leave
10. December (acoustic)
11. Another Way
12. Chrome
13. Showtime
14. Days Of Yore
15. Free Together
16. Wander
17. Lonely Nights
18. Sage (bonustrack)

Line up

Merijn van Haren – lead vocals + acoustic guitar
Kees Lewiszong – guitars + backing vocals
Roman Huijbreghs – guitars + backing vocals
Bram Versteeg – bass
Robin Assen – drums + backing vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ