Death Dealer Union – Initiation Death

Facebookrssmail

Dealer Union is een nieuwe Amerikaanse (Symfonische) Metal band opgericht in 1999 door drummer CC McKenna en gitarist Doug Weiand. Wat deze band echter interessant maakt is de zangeres. Dat is namelijk niemand minder dan Elena Cataraga beter bekend onder de naam Lena Scissorhands en zangeres van de Nu-Metalcore band Infected Rain waar ze overigens ook nog steeds deel van uitmaakt.

De muziek van Death Dealer Union verschilt echter wel van die van Infected Rain al zijn er ook wat raakvlakken. Bij Infected Rain horen we overwegend de growls en het rauwe agressieve zangwerk terwijl ze bij Death Dealer Union meer haar melodieuze kant laat horen. De cleane zang overheerst op ‘Initiation’, de rauwe vocalen worden slim gebruikt en laten de brute passages in de nummers nog beter tot hun recht komen.

Na het korte introotje ‘Initiation’ komt opener en eerste single van het album ‘The Vow Of Silence’. Na het melodieuze zanglijntje van de op het gehele album excellerende Lena Scissorhands wordt je meteen van je kruk geblazen als de gitaarriff gestart wordt en Lena omschakelt van lieflijk naar bruut. Het daarop volgende ‘ILL FATED’ is meer recht toe recht aan met een stevige gitaarriff en solowerk dat we kennen van Iron Maiden en Judas Priest. ‘Ekphrasis’ begint als een Melo-Death nummer a la Arch Enemy maar slaat al snel om naar Symfonische Metal zoals we die kennen van bands als Epica, Evanescence en Within Temptation. ‘The Integument’ is één van mijn favorieten met een hoofdrol voor de beide gitaristen. Hierna komen er twee wat melodieuzere nummers die tekstueel ook interessant zijn en handelen over de dubieuze rol van religie en hoe we momenteel omgaan met onze planeet.

Helaas kakt ‘Initiation’ hierna wat in. Op de tweede helft van het album horen we weinig wat we al niet in het begin hebben gehoord, al staan de twee beste nummers van het album. De semi-ballad ‘Love Me When I’m Ugly’ en de progressieve afsluiter ‘Beyond Heaven’ wel op het einde. Maar de tracks ‘Back To Me’, The Downfall’ en ‘Anew’ zijn standaard Symfo Metal nummers die gered worden door het zangwerk van Lena Scissorhands en de goede gitaarsolo’s.

Het geluid van ‘Initiation’ is dik in orde en wordt verzorgd door Valentin Voluta die zijn expertise ook al heeft gedeeld met de andere band van Lena Scissorhands, Infected Rain. Ook speelt hij wat gitaar mee op het album. Al met al heeft Death Dealer Union een sterk debuut afgeleverd en laat Lena Scissorhands horen dat ze tot één van de beste zangeressen van het genre behoort. Het is knap hoe de band de klassieke en moderne Metal laat versmelten en een album aflevert dat zowel Rockers als Metalheads met plezier kunnen afspelen. Death Dealer Union heeft veel potentie en kan misschien wel uitgroeien tot ‘The Next Big Thing’ al vraag ik me wel af of dit ook het geval zou zijn met een andere zanger(es). Ik ben in ieder geval benieuwd naar het volgende album. (78/100) (Napalm Records)

Tracklist

 1. Initiation (1:46)
 2. The Vow Of Silence (4:34)
 3. ILL FATED (4:14)
 4. Ekphrasis (4:44)
 5. The Integument (3:54)
 6. Mythos (5:16)
 7. The Big Blue (3:55)
 8. Back To Me (4:49)
 9. The Downfall (5:03)
 10. Love Me When I’m Ugly (5:37)
 11. Anew (4:33)
 12. Beyond Heaven (6:00)

Lineup

 • Elena Cataraga (Lena Scissorhands) – Vocals
 • CC McKenna – Drums
 • Doug Weiand – Guitars
 • Hunter Havokk – Guitars
 • Jonny Heinz – Bass
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ