Jason Bieler and the Baron Von Bielski Orchestra – Songs For The Apocalypse

Facebookrssmail

Justin Bieber?? Nee, gelukkig is het bijna naamgenoot Jason Bieler, die we nog kennen als gitarist/ zanger van Saigon Kick, welke begin jaren 90 drie redelijk succesvolle platen uitbracht. Grootste wapenfeit is de gladde ballad en hitsingle ‘Love is on the Way’ van ‘The Lizard’ uit 1992 (nummer 12 Billboard charts!). Na drie platen was de koek op en stopte de band. In 2012 heeft Saigon Kick nog een doorstart gemaakt, maar verder dan wat optredens kwamen ze niet. Vervolgens heeft Jason Bieler in 1998 nog een éénmalige solo cd uitgebracht, genaamd ‘Houston, We Have a Problem’. Maar verder had hij de afgelopen jaren dus tijd genoeg om dit album te schrijven en op te nemen.

Fast forward naar 2021, waarin zijn tweede soloplaat uitkomt, al is het project nu nogal apart genaamd: ‘Jason Bieler and The Baron Von Bielski Orchestra’. Vijftien nummers lang, al telt het een intro, outro, een jazzy instrumentaaltje (‘Horror Wobbles the Hippo’) en een overbodig intermezzo (‘Babydriver’.). Houden we elf songs over, genoeg om een gefundeerde mening op te baseren. Zoals je hieronder kunt zien bij de Line-Up heeft hij nogal wat van zijn muzikale vriendjes ingeschakeld, waaronder Devin Townsend, Todd la Torre (Queensryche) en Benji Webbe (Skindred). Dat belooft in ieder geval volop afwisseling.

Na het sferische intro ‘Never Ending Circle’ start ‘Apology’ meteen herkenbaar in de Saigon Kick stijl. Wat zeurderige samenzang die de redelijk heavy akkoordenschema’s grotendeels volgt. Apart, maar het went snel. Een soort van melodieuze versie van Alice in Chains meets King’s X. La Torre is prima op drums, net als op het laatste Queensryche album, al hoor ik hem liever zingen. Maar het nummer is een fijne melodieuze binnenkomer. ‘Bring Out Your Dead’ heeft met die nadrukkelijke en laaggestemde bas van Megadeth’s David Ellefson wel wat van Korn weg, maar dan met een freaky gitaarsolo van Devin Townsend. Het navolgende, wat Radiohead-achtige en vreemde ‘Annalise’ heeft een irritant zenuwachtig ritme en kan me niet bekoren. Dan klinkt ‘Stones Will Fly’ gelukkig iets traditioneler, op de zangmelodie na dan. Zijn poppy stijl is wel echt origineel met al die zanglagen en vreemde melodielijnen, maar of dit veel mensen aan gaat spreken? 

Een stevig marsritme kenmerkt het progressieve ‘Down In A Hole’ met zowaar een catchy refrein en apart intermezzo. De gedubbelde zang wordt nooit losgelaten helaas, wat jammer is, het zou de afwisseling ten goede komen. Echte poprock horen we in het navolgende en zeer aanstekelijke ‘Anthem For Losers’. Dat refrein knalt er lekker kamerbreed in en kan zo op Radio 3. Hier word ik dan wel weer blij van. Op het hakkende en zomerse ‘Beyond Hope’ schittert Benji met zijn herkenbare rapzang, ondersteunt door een technische solo van Bumblefoot (Sons of Apollo, Guns n’ Roses). Lekker! Het als kermisdeuntje beginnende ‘Crab Claw Dan’ heeft wat Beach Boys-invloeden, maar valt volledig uit de toon.

Resteert nog het heavy ‘Born Of The Sun’, dat instrumentaal prima is (denk aan King’s X), maar qua zang net te zeurderig. In het meezingbare en erg lekkere ‘Alone In The World’ ondersteunt Jeff Scott Soto de heer Bieler. Fijne samenwerking, want het nummer krijg je nauwelijks je kop nog uit. Tot slot ‘hebben we in ‘Very Fine People’ nog een prachtige, akoestische en Beatlesque ballad, volledig in Saigon Kick stijl. Eindelijk horen we de naakte en zeer prettige stem van Bieler zonder zestien lagen samenzang. Zo had hij er meer mogen schrijven.

Zoals je leest is het album een beetje een ‘mixed-bag’ geworden. Hoewel met een zeer eigen en herkenbare stijl, gaat het album toch alle kanten op en is hij vooral voor de avontuurlijk ingestelde luisteraar. Enkele fijne en aanstekelijke nummers worden afgewisseld met een paar uit de toon vallende broeders. Ik had er iets meer van verwacht, zeker met al die grote namen in de credits, maar voor de afwisseling op een zomerse avond (dat gaat nog even duren helaas), zeker een aanrader, deze in een mooie hoes gestoken ‘Songs For The Apocalypse’.
(77/100 – Frontiers Music)

Tracklist

1. Never Ending Circle
2. Apology
3. Bring Out Your Dead
4. Annalise
5. Stones Will Fly
6. Down In A Hole
7. Anthem For Losers
8. Horror Wobbles The Hippo
9. Beyond Hope
10. Crab Claw Dan
11. Born Of The Sun
12. Baby Driver
13. Alone In The World
14. Very Fine People
15. Fkswyso

Line up

All instruments and vocals by Jason Bieler unless listed otherwise below:

‘Apology’: Drums: Todd LaTorre, Bass: Kevin Scott, Solos: Andee Blacksugar
‘Bring Out Your Dead’: Drums: Edu Cominato, Bass: David Ellefson, Solo: Devin Townsend
‘Annalise’: Bass: Kevin Scott
‘Stones Will Fly, My Only Hope’: Drums: Ricky Sanders, Bass: Pat Badger, Solo and extra guitars: Butch Walker
‘Down In A Hole’: Drums: Edu Cominato, Bass: Kyle Sanders, Extra Guitars: Stephen Gibb
‘Anthem For Losers’: Drums: Ricky Sanders, Bass, Piano, Guitar Twanging: Clay Cook
‘Horror Wobbles The Hippo’: Extra guitars solos and soundscapes: Emil Werstler
‘Beyond Hope’: Guest Vocals: Benji Webbe, Drums: Ricky Sanders, Bass: David Ellefson, Solo: Bumblefoot
‘Born Of The Sun’: Drums: Edu Cominato, Bass: Kyle Sanders, Solo: Clint Lowery
‘Alone In The World’: Drums: Ricky Sanders, Guest Vocals: Jeff Scott Soto

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ