Epica- Omega

Facebookrssmail

De symfonische metal band Epica brengt 26 februari het album ‘Omega’ uit. Dit is het laatste deel uit een trilogie, die startte met The Quantum Enigma (2014). Als je meer over de achtergronden en het albumtitel wilt lezen: Rockmuzine sprak met gitarist Mark Jansen, het interview kun je hier lezen.

De zachte start van ‘Alpha – Anteludium’ wordt langzaam intenser. Deze klassiek georiënteerde instrumentale opening krijgt filmische allure. De koorzang is prachtig toegevoegd. De mooie opbouw naar het eind loopt naadloos over naar ‘Abyss of Time – Countdown to Singularity’, de start hiervan is opzwepend. De gave grunts van Mark Jansen zorgen voor fantastische contrasten met de prachtige zang van Simone Simons. Dat geldt zowel voor hun individuele zang als hun samenzang. Door de toegankelijke opzet heb je nauwelijks in de gaten dat de opbouw en uitvoering enorm complex is.

De eerste paar seconden van ‘Seal of Solomon’ zijn intrigerend. Dit had best wat langer mogen duren, nu krijgt dit net te weinig aandacht. De Aziatische invloeden worden fantastisch afgewisseld en/of gemengd met een heerlijk opzwepend ritme. Bovendien is de balans tussen metal en symfonie ook perfect. Na een gave gitaarsolo volgt er een kort rustig stukje, daarna gaat het vol gas weer verder. De opbouw naar het einde is geweldig!

‘Gaia’ is de oermoeder uit Griekse mythologie, godin van de natuur en de aarde. Simone heeft de tekst  voor deze pakkende track geschreven als besef om zuiniger met moeder aarde om te gaan. Het rustige  intro van ‘Code of Life’ is bijzonder. Er zijn veel details, door de verschillende percussie-instrumenten, die allemaal hun eigen klankkleur hebben. Koorzang, klassieke en folklore snaarinstrumenten, zoals de santoor, vormen een prachtige blend met de zwaardere muziek. Het kinderkoor past fantastisch in dit nummer. De afwisseling met de grunts zijn geniaal. Na een wervelend stuk volgt een strak einde.

Het ingetogen intro van ‘Kingdom of Heaven prt 3 – The Antediluvian Universe’ nestelt, zich samen met de strijkinstrumenten onder mijn huid. Dan krijgt deze track langzaam filmische allure. Door de koorzang wordt dit groots in het kwadraat. Als na ruim twee minuten de metal erbij komt blijft het ‘kippenvel-gevoel’. Een rustig deel met onder meer licht, sprankelend pianospel wordt fantastisch opgebouwd naar meer power. Het contrast tussen de lage bas, en de hoge tonen in zang en muziek is fascinerend. Ook dit derde deel is een excellente epic. In ‘Rivers’ wordt de kristalheldere zang van Simone eerst ondersteund met een vleugje muziek. Er komen meer laagjes bij, waardoor het volume toeneemt. Maar de rustige flow blijft bestaan.

De titeltrack begint klassiek georiënteerd. De verandering naar de metal had iets specialer gekund. Verder is het één en al earcandy, met onder andere gaaf gitaarspel. Door de  opbouw voel je dat niet alleen ‘Omega – Sovereign of the Sun Spheres’ bijna afgelopen is, maar ook het album zelf.

Er zijn volop tegenstellingen, want muziek en zang gaan regelmatig tegen elkaar in. Je hoort diverse  folklore instrumenten, waaronder sitar en didgeridoo. Daarnaast zijn er veel percussie instrumenten zoals mridangam. Tel daar het koor en orkest bij op, en het aantal sporen (=laagjes in de muziek) loopt regelmatig op tot richting de 1.000! En toch is alles in balans gebleven. ‘Omega’ is nogal complex, maar toch toegankelijk. Dat zal vast te merken zijn bij de live shows. Je voelt aan de vette bas groove in ‘Twilight Reverie – The Hypnagogic State’ dat er interactie met het publiek zal komen. Dat geldt ook voor het snelle, dynamische drumwerk. We moeten nog lang wachten op grote live shows. Maar gelukkig kunnen we al snel genieten van dit superieure album van Epica. (96/100) (Nuclear Blast Records)

Tracklist

01. Alpha – Anteludium 1:38

02. Abyss of Time – Countdown to Singularity 5:20

03. The Skeleton Key 5:06

04. Seal of Solomon 5:28

05. Gaia 4:46

06. Code of Life 5:58

07. Freedom – The Wolves Within 5:37

08. Kingdom of Heaven prt 3 – The Antediluvian Universe 13:24

09. Rivers 4:48

10. Synergize – Manic Manifest 6:56

11. Twilight Reverie – The Hypnagogic State 4:29

12. Omega – Sovereign of the Sun Spheres 7:06

Line up

Simone Simons: zang

Mark Jansen: gitaar en grunts

Isaac Delahaye: gitaar

Coen Janssen: synthesizer en piano

Ariën Van Weesenbeek: drums

Rob Van Der Loo: bas

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ