Blood Youth – Beyond Repair

Facebookrssmail

Vanuit de overblijfselen van Climates is in 2014 de band Blood Youth gevormd. Gitarist Chris Pritchard en drummer Sam Hallett bleven nummers schrijven en vonden al snel de overige bandleden. Er werd een aantal Ep’s gereleased door de britten, maar het is nu dan toch echt tijd voor hun debuut album ‘Beyond Repair’. Blood Youth valt binnen de genres melodieuze hardcore, metalcore, punk. Hetgeen waar we tegenwoordig veel gepolijste producties tegen komen. Over Blood Youth valt veel te zeggen, maar gepolijst en over geproduceers is ‘Beyond Repair’in ieder geval niet. Het album is rauw, hard en bruut.

Met ‘Making Waves’ wordt de toon meteen gezet. Het is een muur van geluid die direct op je af knalt. Zware baslijnen, schreeuwende vocalen en beukende gitaren openen het album. Binnen al het geweld vallen de sterke clean vocals van zanger Kay Tarsus nauwelijks op, hoewel dit juist het sterkste element binnen het nummers is. Het einde is plots en eerlijk gezegt een beetje slordig. ‘What I’m Running From’ is een heerlijk pit nummer. De agressie in de vocalen in combinatie met het sterke drummen van drummer Sam Hallett roept het verlangen naar het festival seizoen aardig op, lekker rammen onder het genot van bier, stof en zonnestralen. De clean vocals komen in dit nummer ook beter tot hun recht onder begeleiding van een aanstekelijk gitaarrifje van Chris Pritchard.

Sterke tempowisselingen en retestrak drumwerk zijn hoorbaar in ‘Savanna’. Het nummer zit vol agressie en de nadruk ligt duidelijk op de inzet van de mean vocals. Met nog een kleine hoofdrol voor bassist Matt Hollinson voor de break, die bestaat uit rauwe rammende metal. Gelukkig laat Matt Hollison zich nog een keer duidelijk horen in de intro van ‘I Remember’. Met lage, snelle riffs hebben we hier wederom te maken met een lekker portie rauwe herrie. Tussendoor zijn stukken te horen met meer melodie en clean vocals, deze zijn meer dan welkom en zorgen voor een fijne afwisseling binnen al het rammende geweld van de band. Het lijkt erop dat we ook meer melodie krijgen te horen in ‘Reason To Stay’, echter zet de band ons hier op een zijspoor en al snel wordt je ook hier weer bloot gesteld aan rammende hardcore riffs. Het reffrein is dan wel weer melodieus met mooie zuivere vocalen. De tempowisselingen zijn enorm en het nummer moet meerdere malen beluisterd worden voordat er een geheel van gemaakt kan worden. De moeite is niet voor niks, het is wel degelijk een tof nummer met veel diversiteit.

Drummer Sam Hallett blijft indruk maken. Ook in ‘Bless’ is het weer zijn inzet die zorgt voor de soepele overgangen tussen de diverse stijlen. ‘Bless’ is een lekker beukend nummer met veel agressie en goede balans tussen de clean vocals en de mean vocals. Er wordt geeindigt met ‘Man Made Disaster’. Net wanneer je dacht dat er niet harder, sneller en agressiever gespeeld kon worden, kom je er achter dat je het mis had. ‘Man Made Disaster’ is hard, heel hard en rauw. En dan plots zacht en bijna lieflijk. De contradictie is enorm en past niet echt. In rust nemen we afscheid van een hard beukend album en dat voelt toch een beetje raar.

Met ‘Beyond Repair’ heeft Blood Youth in ieder geval een indrukwekkend debuut album weten neer te zetten. Het is zeker de moeite waard voor iedere metalcore, melodieuze hardcore fan. Het is hard, ongepolijst en soms, heel soms, mooi en subtiel. De contradicties kunnen enorm zijn, maar dat maakt het uitdagend om te luisteren. Verveeld zal je in ieder geval niet raken.

(70/100, Rude Records)

Tracklist:
• Making Waves
• What I’m Running From
• Savanna
• Parasite
• I Remember
• Reason To Stay
• Pulling Teeth
• Buying Time
• Bless
• Man Made Disaster

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ