Korpiklaani – Jylhä

Facebookrssmail

Als je naar een concert van Korpiklaani gaat, weet je honderd procent zeker dat het een groot gekkenhuis wordt. Een van beste bands voor een gegarandeerd feest in de tent. Na het onnodig uitbrengen van een x aantal uitvoeringen van hetzelfde liedje, is er dan nu weer een serieus nieuw album van de band. Met ‘Jylhä’ leveren ze hun elfde studioalbum af. 

Korpiklaani is afkomstig uit het Finse Lahti. De groep werd in 1993 opgericht onder de naam Shamaani Duo en ging vier jaar later verder onder de naam Shaman. In 2003 kwam de naam Korpiklaani als vaste naam. Alleen zanger Jonne Järvelä is vanaf het prille begin nog actief in de band. Sinds de naam Korpiklaani wordt gebruikt is ook gitarist Kalle ‘Cane’ Savijärvi actief.  

Inmiddels hebben de heren dus een behoorlijke live reputatie opgebouwd en tijdens deze liveoptredens gaat het bier er goed in, niet alleen bij het publiek. In de tussentijd hebben ze ook flink gewerkt om hun eigen sound te creëren en die kennen we ondertussen zowat allemaal wel, of je nu fan bent of niet. Korpiklaani herkennen doen er veel. Het enige probleem met de albums wat ik veelal ondervind is dat ze nogal aan de lange kant zijn en ook deze nieuwe ‘Jylhä’ is daar geen uitzondering in. Met een speeltijd die het uur passeert blijf ik het lastiger vinden om de aandacht erbij te houden. Dat is niet alleen bij hun het geval, maar bij veel platen die deze tijd volmaken. Wellicht is een van de punten dat ze in hun eigen taal zingen, hierdoor zijn verhalen minder snel te begrijpen. Toch wil ik hiermee zeker niet zeggen dat dit een negatief punt is, integendeel bijna. Prachtig om te zien dat bands die niet Engels als moedertaal hebben en in hun eigen moedertaal zingen zoveel succes kunnen bereiken als deze heren. Daarbij moet gezegd worden dat ik van al hun platen, deze waarschijnlijk het prettigste weg vind luisteren. Bij eerder werk had ik nog wel eens dat ik spiekte op de tracklist hoe ver ik was, dat doe ik nu alleen wanneer ik de titel van de track wil weten. 

Om een van de sterkste tracks er dan maar meteen uit te pakken. Het nummer is al even uit als single, maar die ‘Sanaton Maa’ eens uit je kop te krijgen. Niet te doen! Een heerlijk nummer op een aanstekelijke, bijna vrolijke melodie. Ook ‘Leväluhta’ is een nummer wat memorabel is omdat het qua compositie uitspringt. Mede door het bijna wals achtige tempo in de coupletten tot de gypsy invloeden in het refrein is dit zeker een interessante song. 

Kortom levert Korpiklaani een sterk album af, ze lijken nog steeds beter te worden, de liedjes zitten goed in mekaar, de musici zijn top en ook de productie is steengoed. ‘Jylhä’ is een van de betere platen van de band en zorgt voor wat positief klinkende muziek, want de teksten zijn een stuk donkerder, in deze rare tijden. (82/100) (Nuclear Blast Records) 

Tracklist

 1. Verikoira
 2. Niemi
 3. Leväluhta
 4. Mylly
 5. Tuuleton
 6. Sanaton maa
 7. Kiuru
 8. Miero
 9. Pohja
 10. Huolettomat
 11. Anolan aukeat
 12. Pidot
 13. Juuret

Line up

Jonne Järvelä (vocals, acoustic guitar, mandolin, percussion, violafon)

Tuomas Rounakari (fiddle)

Sami Perttula (accordion)

Jarkko Aaltonen (bass)

Cane (guitar, backing vocals)

Samuli Mikkonen (drums)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ