Brainstorm – Scary Creatures

Facebookrssmail

Het moet gezegd: de Duitse metalheads van Brainstorm hebben een behoorlijke productiviteit. In 2014 verscheen ‘Firesoul’ dat per 15 januari aanstaande wordt opgevolgd door ‘Scary Creatures’. De single en openingstrack van het album, ‘The World to See’, is al een tijdje via diverse kanalen te beluisteren en te zien. Geeft die single een beetje een indruk van het gehele album? Jawel. Brainstorm levert power-metal af volgens een beproefd recept. Het stampt gewoon lekker weg, ondanks de pretenties van de band zelf die ‘Scary Creatures’ een ‘persoonlijk, emotioneel’ album noemen. Tja. Mag natuurlijk, maar verwacht geen hoogstandjes. Qua instrumentvaardigheid zit het allemaal goed in elkaar, maar het blijft recht toe-recht aan.

bs_sc_coverHier telt vooral de ervaring van de band. Brainstorm draait immers al sinds 1989 mee, opgericht door gitaristen Torsten Ihlenfeld en Milan Loncaric en drummer Dieter Bremert. De eerste plaat dateert echter pas van 1997, het jaar waarin het debuut ‘Hungry’ in eigen beheer werd uitgebracht. Amper een jaar later verscheen ‘Unholy’. Beide albums werden bijzonder goed ontvangen, maar de band verdient vooral respect met de live-performance. Die is groots en meeslepend: passend bij de bombastische signatuur van Brainstorm.

Volgens dat recept breit de band er lustig op voort, ook op deze nieuwe plaat. Dus wat krijg je als luisteraar? Een mix van fijne harmonietjes op een duo met elk zes snaren, dreunende bas die de hele boel netjes voortstuwt, solide drumwerk. En de zang? Moet je van houden. Dit soort metal bedient zich van grote, orkestrale vocalen. Frontman Andy B. Franck heeft zo’n stem. Zo’n stem die letterlijk uit de speakers dondert en die dragend is voor het totale bandgeluid. Zo’n stem die past bij grote anthems, zoals ‘We Are’ – leuk: de kinderstemmen in het koor zijn van de kinderen van de bandleden  –  ‘Take Me to the Never’ en ‘Sky Among the Clouds’.

Beproefd. Veilig. Inderdaad: netjes binnen de lijntjes. Precies wat de fans wellicht verwachten. Meest verrassende track is nog wel het titelstuk van de plaat. Dat nummer klinkt heerlijk dreigend in de coupletten, mede dankzij het orkestarrangement incluis subtiele toevoegingen van strijkers en koper. Ook het grunten als begeleiding van de leadvocal past hier uitstekend. De track is af met fraai uitgewerkte solopartijen en een catchy refrein. Van dit type songs hadden er meer op deze plaat mogen staan. Maar helaas is dit het enige echte pareltje op de cd – vooruit dan, samen met  ‘Caressed by the Blackness’ dat vrijwel naadloos overgaat in ‘Scars in your Eyes’. Naadloos, inderdaad. Want ondanks de virtuoze fingertapping en de phasing-effecten gaat het bij track acht toch wel enigszins opvallen dat de nummers een tikkie op elkaar lijken. Een tikkie… net genoeg om langdradig te worden.

Doet het er toe? Welnee. Brainstorm gaat komend jaar gewoon weer lekker toeren en zal op menig festival de fans trakteren op dit beproefde recept. Die fans vreten dit als zoete koek. Daar gaat het om. Per 15 januari kunnen ze dus dit gebakje aan hun collectie toevoegen. Tip: de plaat wordt ook in een gelimiteerde oplage van 500 stuks op goudkleurig vinyl uitgebracht. (6/10) (Suburban Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ