Helstar – Clad in black

Facebookrssmail

Als er weer een album van een band uitkomt waar je al vanaf het begin fan van bent, dan ben je heel gespitst op hoe dat album dan zal klinken. Dat is deze keer het geval bij het Texaanse Helstar. Opgericht in 1981, brengt de band in 1984 haar eerste full-album uit, ‘Burning star’ en dat album slaat in de metal wereld in als een bom, een album vol met weergaloze nummers, veelal met een knipoog naar Iron Maiden, maar zeker wel met een eigen smoel, voor de niet-kenners luister bijvoorbeeld naar klassieker ‘Run with the pack’.  De volgende drie albums zijn ook allen absolute knallers. Groot is de teleurstelling dat een volgend album pas zes jaar na het vierde album uitkomt, helemaal als dit dan ook nog eens een mislukking is. Het kwaad is dan geschied, de band verdwijnt van de radar, komt weliswaar vanaf 2007 weer terug met geregeld een nieuw album, maar hoewel alle albums vanaf die tijd ook weer stuk voor stuk geweldig zijn, komt die erkenning uit hun beginjaren niet meer terug. Bij een Helstar-tour in Europa zie je dan ook helaas zelden meer dan enkele tientallen bezoekers, hetgeen voor de langjarige boegbeelden gitarist Larry Barrigan en zanger James Rivera een hard gelag moet zijn al merkte je daar niets van bij hun optredens.

Nu dan vijf jaar na het laatste album ‘Vampiro’ komt er eindelijk een opvolger ‘Clad in black’. Bij het bestuderen van de tracklist is de verbazing groot als blijkt dat het om een dubbel-cd gaat, nog groter is de verbazing als blijkt, dat het maar om drie nieuw nummers gaat, drie covers en dat het tweede album geheel het vorige album bevat, een merkwaardige release. De bio lezende wordt duidelijk waarom, dit nieuwe album is een naadloos vervolg op ‘Vampiro’ en borduurt voort op de fascinatie van zanger Rivera voor vampieren, Bram Stoker, Dracula en Jonathan Harker.

En dan de muziek, als eerste de drie nieuwe nummers. Alle drie in de Helstar-stijl van de laatste jaren, maar wel heel verschillend, opener ‘Dark incarnation’ met een grappig in-en outro en een typisch Helstar-nummer met mid-en uptempo stukken, ballad ‘Black wings of attitude’ is verrassend, maar wel een erg fraaie met geweldige melodielijn in het refrein en met een prachtige gitaarsolo, ‘Across the raging seas’ is een zeer snel nummer, ook in de stijl van de laatste studio-albums, maar wel een tikje melodieuzer met ook nu weer enkele fraaie gitaarsolo’s.

Vervolgens de drie covers, stuk voor stuk heerlijke uitvoeringen, met name die van ‘Sinner’, als groot Judas Priest-fan is het zwaar genieten, gedragen door die nog altijd geweldige stem van James Rivera en het heerlijke gitaarwerk van Larry Barragan.

En dan schijf twee, als je deze al kent zoals ondergetekende, is dit een overbodige schijf, zo niet, dan is ook deze Helstar-schijf weer een verplichte aanschaf, want het niveau op deze schijf is ook weer zeer hoog. Op ‘Vampiro’ wordt de thrashachtige inslag van enkele voorgaande albums verlaten en kunnen we weer genieten van de vertrouwde Helstar-sound in een modern jasje. Neem alleen al opener ‘Awaken into darkness’, een nummer wat midtempo begint met gelijk al een heerlijk gitaarsolo en na de break omslaat in een geweldige thrasher met een sublieme gitaarsolo. Het hele album barst van de geweldige nummers met tal van fantastische riffs, breaks, solo’s, vette strakke ritmesectie en die aparte zang van Rivera, alleen afsluiter ‘Dreamless sleep’ valt uit de toon als een slaapliedje.

Concluderend moet ik zeggen, dat ik teleurgesteld ben in het feit, dat Helstar na vijf jaar met slechts drie nieuwe nummers op de proppen komt en de rest van de dubbelaar opvul-en herhalingswerk is, hoe gped het ook allemaal klinkt, zeker in het concertloze corona-tijdperk had ik en andere Helstar-fans gewoon een nieuw full-album verwacht. Drie nieuwe nummers is te weinig voor een eindscore als je ‘Vampiro’ al kent, mocht je dat album nog niet kennen, dan scoort deze dubbelaar zeker wel 85 op de schaal van Richter. (85/100)(Massacre Records)

Tracklist

Disc 1   

 1. Dark incarnation (Mother of the night)
 2. Black wings of solitude
 3. Across the raging seas
 4. Restless and wild (Accept cover)
 5. After all (Black Sabbath cover
 6. Sinner (Judas Priest cover)

Disc 2

 1. Awaken unto darkness
 2. Blood lust
 3. To dust you will become
 4. Off with his head
 5. From the pulpit to the pit
 6. To their death beds they fell
 7. Malediction
 8. Repent infire
 9. Abolish the sun
 10. Black cathedral
 11. Dreamless sleep

Line up

James Rivera                    –         Vocals

Larry Barrigan               –          Guitars

Andrew Atwood            –           Guitars

Garrick Smith               –             Bass

Michael Lewis                   –        Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ