Happy birthday Jason Newsted

Facebookrssmail

Jason Newsted, geboren in Battle Creek (Michigan) op 4 maart 1963 is een Amerikaans muzikant. Hij is vooral bekend geworden als bassist van Metallica. In zijn tienerjaren ontdekte Newsted rockmuziek via de band KISS. Ook kwam hij in aanraking met muziek van Black Sabbath en Rush. Hij leerde basgitaar spelen en trad op met lokale bandjes.

In 1981 richtte hij met een vriend de band Dogz op, die in 1983 de naam zou veranderen in Flotsam & Jetsam. Met die band speelde hij de dan relatief nieuwe muziekvorm melodieuze thrashmetal. Newsted was naast leider en bassist van de band ook de belangrijkste tekst- en liedjesschrijver. Metallica, één van de grondleggers van de speedmetal, was zijn favoriete band.

In 1986 overleed Cliff Burton, bassist van Metallica, tijdens een Europese tournee. Ondanks een veelbelovende toekomst met Flotsam & Jetsam deed Jason Newsted auditie voor de vrijgekomen positie. Hij werd aangenomen en de tour werd voortgezet.

In 2000 werkte Newsted aan een ander project, de band Echo Brain. Dit zette kwaad bloed bij de andere Metallicaleden. De onderlinge verhoudingen, die volgens Newsted nooit goed waren geweest, werden nog scherper gezet. In 2001 verliet Newsted abrupt de band, volgens eigen zeggen om persoonlijke redenen.

In de documentaire Some Kind of Monster over Metallica verklaarde Newsted dat hij zich nooit echt geaccepteerd heeft gevoeld. Als voornaamste reden om te vertrekken, noemde hij de bemoeizucht van zanger James Hetfield die er alles aan deed om de bandleden bij Metallica te houden en niets te doen buiten de band om. Wat ook meespeelde was het overmatige alcoholgebruik van James Hetfield in combinatie met het rouwen om bassist Cliff Burton, wat Newsted soms tot slachtoffer van pesterijen en vervelende opmerkingen van Hetfield maakte.

In 2002 werd Newsted bassist van Voivod en in december 2012 richtte hij zijn eigen band Newsted op. Het debuut album ‘Heavy Metal Music’ verscheen op 6 augustus 2013.

RockMuZine feliciteert Jason met zijn verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ