Nick Fletcher – Cycles of Behaviour

Facebookrssmail

De veelzijdige gitarist Nick Fletcher is al decennia lang actief als sessiemuzikant. Deze Brit speelt onder andere bij John Hackett. Steve Hackett zegt dat Nick misschien wel de beste jazz rock gitarist van Engeland is. Bovendien roemt Steve de ongelooflijke beheersing en techniek op klassiek gitaar. Op 26 maart verschijnt Nicks soloalbum ‘Cycles of Behaviour’, waarop acht jazz fusion/prog rock nummers staan. Leidend thema is de huidige situatie in de wereld, en dat is veel breder dan Corona alleen.

‘Cycles of Behaviour’ begint pakkend met de titeltrack. Het verrassende is dat de toetsen meteen ruimschoots te horen zijn. Over het  algemeen zijn de wendingen subtiel. Naast het prima drumwerk van Russ Wilson hoor je natuurlijk fantastisch gitaarspel van Nick. Maar hij heeft zichzelf nergens te veel op de voorgrond gezet. Hierdoor is er ruimte genoeg voor lekkere bas grooves en aangenaam veel toetsenwerk. Deze instrumentale track lijkt weg te sterven, maar het is een transitie naar een prachtig rustiger stukje. Dan is het einde toch nog onverwacht. ‘Heat is Rising’ heeft een aangename flow. Fans herkennen natuurlijk meteen de vriendelijke zangstem van John. Ook qua muziek zitten er invloeden in van John Hackett . Aan de ene kant logisch, want het is een zeer goede combinatie. Aan de ander kant is het misschien iets minder verrassend. Op momenten dat John zingt is de muziek iets minder rockend, zodoende blijven zang en muziek in balans.

De laagjes in ‘Hope in your Eyes’ smelten prachtig samen. Als Russ begint te drummen, sluit zijn manier van drummen aan bij de rustige sfeer. Ook het fluitspel past er perfect bij. Het gitaarspel vormt een mooi contrast met de dromerige sfeer. De wendingen vloeien in elkaar over. De zoete (achtergrond)zang past bij het geheel. Het orgelspel geeft ‘Tyrant and Knave’ meer pit. Het  gitaarspel is om je vingers bij af te likken. Dit rockende deel (Tyrant) is gebaseerd op Trump en Poetin. Er is een gave wending naar het rustige deel, ‘Knave’. Dit gaat over de aanhangers die hun leiders volgen. Bepaalde rockende elementen komen terug, toch eindigt deze instrumentale track rustig. Na het instrumentale, licht klassiek georiënteerde en mysterieuze ‘Desolation Sound’ volgt het opbeurende ‘Interconnected’. Zowel in zang als muziek hoor je de invloeden van John terug. Toch legt Nick er wel degelijk zijn sound in. In ‘Annexation’ is er een prachtige verandering van ‘oorstrelende’ rustieke muziek naar rock. In dit meer heavy deel hoor je op de achtergrond een vleugje klassiek. Ondanks het contrast vormt dit een sublieme blend die doet denken aan Steve Hackett.

‘Philosopher King’ heeft een meeslepende start waarbij de rustige zang goed aansluit. De verdeling tussen instrumentale en vocale stukken is prima. Op de achtergrond zijn er regelmatig prachtige, licht klassieke elementen toegevoegd. De meeste wendingen lopen vloeiend in elkaar over, maar er is ook een onverwachte verandering naar een up-tempo stuk. Dit snelle stuk is soms licht chaotisch, maar de balans blijft bewaard. De overgang naar een rustig stuk, met meeslepend gitaarspel, is super. De wendingen blijven komen, de één nog mooier dan de ander. Het instrumentale deel nestelt zich steeds dieper onder mijn huid. De fade out van deze fantastische epic verloopt eigenlijk te snel.

Doordat er in diverse nummers terugkerende elementen zitten, zou je bijna vergeten hoe ingewikkeld de nummers in elkaar zitten. In ieder nummer zitten allerlei details, onder andere van de percussie. Sommige merk je pas op na een paar keer luisteren. De nummers op ‘Cycles of Behaviour’ verschillen behoorlijk van elkaar en toch vormen ze een mooi geheel. Keer op keer valt het veelzijdige gitaarwerk van Nick op. Over het algemeen wordt hij ondergewaardeerd, het wordt tijd dat daar verandering in komt! (85/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

01.Cycles of Behaviour

02.Heat is Rising

03.Hope in your Eyes

04.Tyrant and Knave

05.Desolation Sound

06.Interconnected

07.Annexation

08.Philosopher King

Line up

Nick Fletcher – guitars, guitar synth textures, percussion

John Hackett- vocals, flue, alto flute, electric piano, mellotron flutes.

Dave Bainbridge – Hammond, mellotron

Caroline Bonnett  – keyboards, backing vocals

Tim Harries – bass

Russ Wilson – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ