Band of Spice – By The Corner of Tomorrow

Facebookrssmail

Deze Zweedse psychedelische stoner rockers zijn alweer toe aan hun vierde album, maar voor mij is dit de eerste kennismaking met dit trio. Zanger Christian “Spice” Sjöstrand zat overigens voorheen in de muzikaal enigszins vergelijkbare Spiritual Beggars. De band weet een aardig heavy en gelukkig ook gevarieerde sound neer te zetten op deze ‘By The Corner of Tomorrow’, al zijn de voorspelbare Black Sabbath-invloeden nooit ver weg. Al hoor ik ook raakvlakken met een Corrossion of Conformity, Kadaver, Witchcraft of een Graveyard.

Een catchy gitaarriff beukt gestaag door in de uptempo opener ‘The Fading Spot’. De wat schorre zang past in het stoner plaatje, net als het nadrukkelijk aanwezige Geezer Butler-baswerk en de vette solo. Fijner binnenkomer! Overrompelende jaren tachtig metal horen we terug in opvolger ‘Call Out Your Name’, die met 6 minuten wat aan de lange kant is, ondanks de tempowisseling halverwege. Het dreigende instrumentaaltje ‘Tehom’ leidt het heavy ‘The Sharp Edge’ in. De percussie die halverwege invalt tijdens de break tilt het nummer net boven de middelmaat uit, waarna de gitaarsolo heerlijk binnenkomt. De zang is passend maar blijkt ook wat eentonig helaas.

Het titelnummer is zowaar een akoestische ballad, die weliswaar de afwisseling ten goede komt, maar ook Spice’s beperkte zangcapaciteiten bloot legt. Hij zingt net tegen het randje aan hier en soms er overheen. Met een Sabbath/Maiden-riff komt de midtempo ‘Midnight Blood’ lekker binnen. En in het creepy intermezzo horen we dat ook Steve Harris een voorbeeld is voor de bassist Alexander Sekulovski. Prima song! Het trage, doomy ‘Reglutina’ is mooi van opbouw, al valt ook hier Spice door de zangmand helaas. Terug naar heavy shit in het hakkende, maar niet al te opvallende ‘Cold Flames’. Waarna de kalme, psychedelische ballad ‘Rewind the Wind’ de plaat mag afsluiten in de stijl van Black Sabbath’s ‘Planet Caravan’.

Deze ‘By The Corner of Tomorrow’ is een album geworden die lekker wegdraait, beklijvende nummers heeft, voldoende afwisseling kent, maar waar de zanger me in de rustigere stukken niet kan overtuigen, daarvoor is zijn stem gewoon niet goed genoeg. Gecombineerd met heavy gitaren is het geen probleem, maar technisch mankeert er wel het één en ander aan als het gevoelig wordt. Jammer, want muzikaal is het gebodene prima eigenlijk, maar eerder genoemde vergelijkbare bands sla ik persoonlijk allemaal wat hoger aan.
(73/100) (Scarlet Records)

Tracklist

1. The Fading Spot
2. Call Out Your Name
3. Tehom
4. The Sharp Edge
5. By the Corner of Tomorrow
6. Midnight Blood
7. Reglutina
8. Cold Flames
9. Rewind the Wind

Line up

Spice – zang en gitaar
Alexander Sekulovski – bas
Bob Ruben – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ