Performed – Moronia

Facebookrssmail

Sommige bands hebben een flink lange aanloop nodig om serieus productief te worden. Vaak zijn geregelde bezettingswisselingen daar wel debet aan. En zo te zien is dat ook het geval bij het Slowaakse Performed. Al in 2003 opgericht door gitarist Martin Majdan en drummer Peter Chalupcik, duurt het tot 2009 aleer het eerste product op de markt komt, een EP, in 2010 gevolgd door een live-album, bijzonder als je verder nog nauwelijks studio-platwerk hebt uitgebracht. In die jaren is er wel geregeld opgetreden, uitsluitend dan in Slowakije en alleen in kleine clubs. Na het bootleg live-album is het jarenlang stil rond de band, het kost wederom geruime tijd om een stabiele bezetting te vinden. In 2019 is er een complete en stabiele lineup en kan er aan het debuut-album gewerkt gaan worden. En dan nu in 2021 is deze daar dan, ‘Moronia’. De albumhoes laat niets aan twijfel over waar die albumtitel naar verwijst.

En dan de muziek, Performed begeeft zich in de thrash-scene (hetgeen het logo eigenlijk al wel verraadt), de band heeft voor een debuut al een goed eigen geluid, qua stijl kun je denken aan een mix van Megadeth in de mid-tempo nummers, met name door de stem van zanger Martin, en Annihilator en de oude Metallica in de snellere nummers. De thrash mag je gerust technisch noemen, luister maar naar ‘War’, 1 van de nummers wat bol staat van de tegendraadse ritmes. En dat technische houdt dus ook in, dat het zeker geen recht-toe-recht-aan-thrash is, een nummer als het instrumentale ‘Uzzur’ staat bol van de breaks, intermezzi en spetterende gitaarsolo’s, maar ook alle andere nummers zijn vrij technisch, behalve album-opener ‘Good mood stealer’, wat meer een pure thrashsong is. Dit album vereist wel wat luisterbeurten om helemaal te doorgronden.

De productie van het album is prima, het ondergebracht zijn bij de Slovak Metal Army zal ongetwijfeld hiertoe bijgedragen hebben.

Het heeft dan dus even geduurd, maar Performed brengt een zeer sterk debuut-album uit, hopelijk blijft dit niet onopgemerkt in de doelgroep en kan de band wanneer het weer mag dit uitstekende album ook live promoten. (87/100)(Slovak Metal Army)

Tracklist

  1. Good Mood Stealer
  2. War
  3. Mental Leech
  4. Mammonist
  5. Killing Past
  6. Uzzur
  7. Thick Fume of Dependencies
  8. Moronia

Line up

Martin Majdan                 –              Vocals, Guitars

Martin Sukenik                 –              Lead Guitars

Marian Lukac                     –              Bass

Peter Chalupcik                –              Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ