Vexillum – When Good Men Go to War

Facebookrssmail

De Italiaanse folk metalband Vexillum bracht zes jaar geleden de metal opera ‘Unum’ uit. Op 23 april komt de opvolger ‘When Good Men Go to War’ uit. Met hun melodische Keltische nummers neemt de band je mee op een duistere zeereis.

‘Enlight The Bivouac’ start met gesamplede geluiden, Keltische muziek en kreten van krijgers. Dan komt de opzwepende metal erbij, de melodie lijft bewaard. Het tempo van de  (gestapelde) zang is hoog en heeft een opbeurend karakter, dit past bij de folkmuziek. De minimalistische stukjes zijn mooi verweven in het geheel. Af en toe hoor je tijdens het nummer een beetje sampling, zo ook op het laatst. Dit is goed verdeeld over de koptelefoon.

Door het hoge tempo van de zang moet je ook in ‘Sons Of A Wolf’ goed luisteren om alles te verstaan. Het evenwicht tussen melodie en ritme is goed. Vooral het drumtempo is soms erg hoog, dit gaat wel wat ten koste van de dynamiek. De structuur van dit nummer is ongeveer hetzelfde als dat van de openingstrack. ‘When A Good Man Goes To War’ heeft een uptempo start. Ondanks dat het album over oorlog gaat, is ook de tekst van de titeltrack niet al te heftig. De sfeer van zang en muziek zijn bijna uitbundig. De zang heeft niet de body die je misschien verwacht bij het thema en de metal, maar het sluit wel aan bij de folk. Deze pakkende track, met zijn akoestische elementen is een goed gekozen titeltrack. In de meeste nummers hoor je alleen op het einde gesampelde geluiden, niet altijd geven ze een echte meerwaarde.

De nummers hebben min of meer dezelfde opbouw. Ieder nummer heeft zowel goed gespeelde opzwepende delen, als leuke (akoestische) folklore stukjes. De manier waarop beide delen klinken, en elkaar afwisselen had iets meer divers gekund. Dat had de impact van de kleiner gespeelde en gezongen delen vergroot.  Na een pakkend intro krijgt ‘With My Hands’ een mooi, licht gespeeld en gezongen stukje. Het is net te kort om echt indruk te maken, bovendien is de wending terug naar uptempo vrij voorspelbaar. De havik heeft al eeuwen een symbolische betekenis in verschillende culturen, dat komt ook naar voren in ‘The Tale of the Three Hawks’. De afwisseling tussen de samenzang en leadzang is geweldig. Hierdoor is dit  feel good nummer erg aanstekelijk om voluit mee te ‘brullen’, dat zal live gespeeld nòg beter tot zijn recht komen. Het melancholische ‘Quel Che Volevo’ is in het Italiaans gezongen. Weer is de harmonie tussen zang en muziek zeer goed. Dit laatste nummer eindigt vrij plotseling.

Alles bij elkaar is dit een leuke mengeling van folk en metal, waarbij de vrolijke folk de overhand heeft.  De duistere sfeer van de oorlog komt misschien niet zo goed tot leven, de broederlijkheid des te meer. De zang klinkt eerder vriendelijk, dan ruw of strijdlustig. Dat sluit aan bij de sfeer van de muziek. Zang en muziek  zijn constant in balans, als de muziek zachter wordt, gaat de zang daarin mee. De gestapelde zang is zeer goed en de teksten zijn niet al te ingewikkeld. Hierdoor is het heerlijk om luidkeels mee te zingen. Live gespeeld maakt Vexillum er zeker een feestje van. De instrumenten onderling zijn prima in balans en de gitaarsolo’s zijn om je vingers bij af te likken. Sommige stukjes zijn misschien wat voorspelbaar, maar de opzwepende nummers op ‘When Good Men Go to War’ blijven al snel in je hoofd kleven. (77/100)(Scarlet Records)

Tracklist

01.Enlight The Bivouac – 10:59  

02.Sons Of A Wolf – 4:56              

03.Voluntary Slaves Army – 4:53               

04.When A Good Man Goes To War        -5:09     

05.Last Bearer’s Song     -5:07     

06.The Deep Breath Before The Dive – 5:32         

07.Prodigal Son- 6:18    

08.Flaming Bagpipes – 4:54         

09.With My Hands – 5:59             

10.The Tale of the Three Hawks – 6:03   

11.Quel Che Volevo – 3:26

Line up

Dario Vallesi – vocals

Michele Gasparri – guitar

Francesco Caprina – guitar

Francesco Ferraro – bass

Efisio Pregio – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ