Witherfall – Curse Of Autumn

Facebookrssmail

Curse Of Autumn’ is het 3e studioalbum van deze Amerikanen en platenmaatschappij Century Media heeft diep in de beurs gegrepen voor dit album. Het artwork is gemaakt door de Zweed Kristian Wahlin en maar liefst 4 grote namen zijn aangetrokken voor de productie, mix en mastering van ‘Curse Of Autumn’. Voor de productie is Jon Schaffer, belangrijkste man van Iced Earth verantwoordelijk, terwijl voor de drumpartijen Bradley Cook die eerder werkte met Slash en The Foo Fighters is gerecruteerd. De mix wordt verzorgd door de alom bekende Jim Morris, bekend van onder andere het mixen van albums van Death en Savatage. De mastering is verzorgd door Tom Morris die zich tegenwoordig vooral bezig houdt met Trans-Siberian Orchestra. Onnodig te vermelden dat het album klinkt als de spreekwoordelijke klok.

Witherfall klinkt als de liefdesbaby van Nevermore en Symphony X. Dit komt vooral door het zangwerk van Joseph Michael die in het verleden al bij Sanctuary de plaats innam van de overleden Warrel Dane. Het is goed te horen waarom de mannen van Sanctuary Joseph Michael opgebeld hebben om de vrijgekomen vacature in te vullen. Zijn stem lijkt dus erg op die van Warrel Dane maar ook kan hij zingen in het bereik van sir Russell Allen van Symphony X en ingetogen en grunten zit ook opgesloten in zijn stembanden. Ook de andere muzikanten zijn van hoog niveau. Gitarist Jake Dreyer laat op ‘Curse Of Autumn’ horen dat hij alle aspecten van het gitaarspel beheerst. Agressieve riffs, acoustisch, melodieuze gitaarsolo’s, shredden, hij speelt het allemaal moeiteloos. Het knappe van Witherfall is dat ondanks de complexiteit van het gespeelde het desondanks niet overkomt als muzikale krachtpatserij. Het muzikale vakmanschap is verpakt in echte nummers. ‘Curse Of Autumn’ is een heel divers album en bevat mooie ingetogen nummers zoals de grotendeels acoustische ballad ‘The River’ en de Boston cover ‘Long Time’. Het instrumentaaltje ‘The Unyielding Grip Of Each Passing Day’ had zo op ‘Dragon’s Kiss’ van Marty Friedman kunnen staan. Ook lange progressieve nummers a la Dream Theater en Symphony X (Tempest en …And They All Blew Away) en agressieve Thrash met af en toe zelfs melodieuze Black Metal invloeden (The Last Scar en The Other Side Of Fear) ontbreken niet op dit album.

Jaarlijstmateriaal en verplichte aanschaf voor iedere Metalfan (92/100) (Century Media Records)

Tracklist

1 Deliver Us Into The Arms Of Eternal (intro) (0:53)

2 The Last Scar (5:07)

3 As I Lie Awake (5:40)

4 Another Face (5:36)

5 Tempest (8:22)

6 Curse Of Autumn (1:31)

7 The Unyielding Grip Of Each Passing Day (2:56)

8 The Other Side Of Fear (4:45)

9 The River (3:15)

10 …And They All Blew Away (15:29)

11 Long Time (acoustic version) (3:36)

12 …And They All Blew Away (edit) (3:59)

Line up

Joseph Michael – Vocals / Keyboards

Jake Dreyer – Guitars

Anthony Crawford – Bass

Marco Minnemann – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ