Cactus – Tightrope

Facebookrssmail

In het begin van dit jaar kwam er nog droevig nieuws uit het kamp van de blues rockband Cactus. Tim Bogert, de originele basgitarist van de groep verloor zijn strijd met kanker. Gelukkig komt er ook fijn nieuws. De groep, die zijn hoogtijdagen in de begin jaren 70 had, heeft onlangs namelijk een nieuwe plaat uitgebracht getiteld ‘Tightrope’. 

Het enige nog originele lid is de man achter de drums, Carmine Appice. Cactus ontstond in 1970 uit de band Vanilla Fudge. Uit die band kwamen namelijk Appice en de eerdergenoemde Tim Bogert. Verder bestond de originele line up uit zanger Rusty Day en gitarist Jim McCarty. Laatstgenoemde besloot in 2016 uit de band te stappen. Toch is hij nog op twee nummers van het nieuwe album te horen.  

De huidige bezetting bestaat uit: Carmine Appice op drums, Jimmy Kunes op zang, Paul Warren op gitaar en Jimmy Caputo op de bas. Sinds de comeback van de groep in 2006 is deze ‘Tightrope’ het derde album. Hun eerste run was van 1970 tot 1972 waarin ze vier platen uitbrachten. De mannen zijn op leeftijd dus we zullen het ze vergeven dat het nu wat langer duurt tussen albums, we zijn allang blij dat de band weer terug is. 

Heeft deze band ooit een slecht album gemaakt? Volgens mij niet en ook de nieuwste mag er weer zeker wezen. De blues rock is weer goed verzorgd. Het album is wel wat minder stevig dan we gewend zijn, maar dat wordt gecompenseerd met heerlijke blues zoals we bijvoorbeeld horen op ‘Poison In Paradise’. Warren gaat even helemaal los op zijn gitaar, fantastisch! 

Ook vinden we een geniale cover van ‘Papa Was A Rolling Stone’. Niet gewoon zomaar even een cover waar eigenlijk maar weinig veranderd aan het nummer. Nee, deze cover krijgt er een flinke dot Cactus saus overheen. Met de raspy vocalen van Kunes is dit zeker een van de hoogtepunten op de plaat. 

Met ‘Shake That Thing’ heb je een nummer wat lang in je hoofd zal blijven hangen. Live zal dit het zeker goed doen en zal de hele zaal meeklappen en schreeuwen. Ook speelt in dit nummer de mondharmonica een prominente rol. 

Voor de Cactus fans en ook zeker voor de bluesrockers onder ons is dit een plaat die niet teleur zal stellen. Appice’s drumwerk is tevens zoals altijd weer van hoog niveau. Hij is niet voor niks een voorbeeld geweest voor grote drummers. Ik noem een Roger Taylor (Queen), Phil Collins (solo & Genesis), Neil Peart (Rush), Ian Paice (Deep Purple), John Bonham (Led Zeppelin) etc.  

Cactus hoeft nog niet te denken om achter de geraniums te gaan zitten. Als je albums als ‘Tightrope’ nog zo laat in je carrière kunt maken denken we niet aan pensioen (al mag dat wel als je 74 bent), maar hopen we op een nieuwe plaat van deze groep! (88/100) (Purple Pyramid Records) 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ