Karmamoi – Room 101

Facebookrssmail

De Italiaanse neo prog band Karmamoi werd zo’n 13 jaar geleden opgericht door Daniele Giovannoni. ‘Room 101’ komt op 28 mei uit, dit vijfde album is gebaseerd op het boek ‘1984’ van  George Orwell. Karmamoi past enkele thema’s van deze dystopische roman, uit 1949, aan de huidige tijd aan. Daarbij ligt de focus op de menselijke geest en zijn zwakheden. Er doen enkele gastmuzikanten aan mee waaronder pianist Adam Holzman (o.a. Miles Davis en Steven Wilson), en Steve Unruh (United Progressive Fraternity). Sara Rinaldi is net als op hun vorige album ‘The Day Is Done’ leadzangeres.

‘Memory Holes’ begint met elektronische, mysterieuze klanken. De manier van zingen sluit aan bij de sfeer van de muziek, daarom is het niet storend dat je niet alles goed kunt  verstaan. Op de percussie hoor je af en toe een lichte resonantie. Tussen de mysterieuze delen zijn rockende elementen te horen, soms zelfs gelijktijdig. Zowel de rockende als de rustige delen zijn complex opgebouwd en bevatten nog al wat details, zoals fluitspel. Je moet meerdere keren luisteren om ze allemaal te ontdekken. In een ‘rockend’ deel zit vioolspel verweven. Er zijn aangenaam lange instrumentale stukken die soms contrasten bevatten, toch blijft alles in balans. ‘Drop by Drop’ start met langzame, vrij lage zang en een vleugje muziek. Er zijn een paar details toegevoegd, de muziek wordt luider. Het volume daalt weer, het tempo gaat mee, ook hier zijn er wendingen en details. De muziek is soms minimalistisch, dit alles zorgt voor een intense luisterbeleving. Deze bijzondere track dooft mooi uit.

In ‘Newspeak’ loopt het geluid tijdens het intro een aantal keer heen en weer in de koptelefoon. De minimalistische muziek is hier bijna experimenteel van opzet.

Bijna ongemerkt komen er licht rockende elementen. Een deel van de muziek blijft aangenaam langzaam, ook als het tempo van de elektronische klanken iets hoger komt te liggen. De pianosolo is prachtig, even later komt de viool er nogmaals bij, hierdoor krijgt deze instrumentale track een ontroerend einde. ‘Room 101’ begint heel zacht, de details zijn subtiel toegevoegd. De wending is vrij onverwacht, de zang is weer bijzonder. Door de manier van zingen, en de echo op de zang, is het bijna niet te verstaan. Na een uitgebreide rust hoor je diverse krakende geluiden. In een stuk waar tempo en volume wat hoger liggen worden verschillende stijlen gemixt of afgewisseld. De opbouw naar het strakke einde is goed.  ‘The New World’ is de meest ‘rockende’ track, toch is er een heel rustig stukje in verweven. De balans blijft, tot en met de laatste noot.

Doordat er vrij grote volume wisselingen zijn, is het even zoeken naar het juiste volume, zeker als je met de koptelefoon luistert. De rustige (of zelfs minimalistische) delen zijn mysterieus en/of dromerig. In de delen waar het tempo en/of volume hoger liggen hoor je een mix, dan wel afwisseling van elektronische klanken en rockende elementen.  Met vlagen is het aantal laagjes in beide delen best hoog. Er zijn af en toe rusten van enkele seconden ingelast, soms lijkt een nummer zelfs te eindigen. De drumvellen lijken wat los gespannen waardoor het geluid een beetje dof is, maar dat past binnen het geheel. De verdeling tussen (bas)gitaar en toetsen is prima. Ieder track heeft een mooi intro, en een mooi outro. Daarnaast loopt het geluid mooi heen en weer in de koptelefoon. De zang is al even bijzonder als de muziek. Zelfs al gaan de teksten grotendeels langs je heen, dan valt de kleur van de zang en de manier waarop deze geïntegreerd is met de muziek positief op. Als je aandacht soms wat afdwaalt, dan is dat maar voor even. Steeds weer weet Karmamoi je te raken en/of te verrassen.  (83/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

01. Memory Holes 09:12

02. Drop by Drop 08:34

03. Dark City 07:16

04. Zealous Man 10:53

05. Newspeak 08:06

06. Room 101 06:53

07. The New World 09:45

Line up

Daniele Giovannoni: Drums , Keyboards and Backing Vocals

Alex Massari: Guitars

Alessandro Cefalì: Bass

Guest Musicians

Adam Holzman – Piano and Moog Solo on ‘Newspeak’

Steve Unruh – Violin and Flute on ‘Newspeak’, ‘Memory Holes’, ‘Drop by Drop’

Sara Rinaldi –  Main Vocal

Emilio Merone – Piano and Key Solo on ‘The New World’

Valerio Sgargi – Tenor & Backing Vocals

Francesca Zanetta – Solina on ‘Memory Holes’

Strings on ‘Drop by Drop’  arranged by Emilio Merone,

Choir on ‘Zealous Man’ and ‘Newspeak’ arranged by  Valerio Sgargi

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ