Anders Buaas –Tarot

Facebookrssmail

Dat Scandinavië een rijke  progrock scene kent is geen geheim. Grote namen als Pain Of Salvation, The Flower Kings, Anekdoten, Opeth en Von Hertzen Brothers zijn stevig gevestigd in de bovenste regionen van het genre en brengen het ene na het andere topalbum uit. De Noorse multi instrumentalist Anders Buaas (bouwjaar 1974, Larvik) is wat onbekender, maar vormt op voorgaande bands geen uitzondering. Hij speelde in de tourbands van Paul DiAnno en Tim “Ripper” Owens, om daarna een solocarrière te starten. Dit resulteerde in “The Witches Of Finnmark” trilogie. Een instrumentaal project, met muziek gebaseerd op 16een 17eeeuwse verhalen over heksenvervolging in Lapland.
 Binnenkort verschijnt zijn vierde album “Tarot”. Wederom een instrumentale plaat waarvoor de muziek tijdens de afgelopen jaren geschreven werd. Het werk bestaat uit 22 stukken, gebaseerd op de kaarten uit de Grote Arcana van het tarotspel. Elke kaart heeft een nummer van 0 t/m 21, meestal aangegeven in Romeinse cijfers. Op elke kaart staat een menselijke figuur, omgeven door symbolen uit de astrologie. Over de volgorde van de kaarten kan worden gediscussieerd; meerdere reeksen worden gebruikt. Waarzeggers interpreteren de kaarten die iets zeggen over de grote thema’s in het leven. Anders Buaas is geen fanatiek gelover van de verhalen, maar is er wel degelijk door geïnspireerd. Talloze schrijvers, muzikanten en componisten gingen hem al voor, denk bijvoorbeeld aan “The Tarot Suite” van Mike Batt.

 Ook het album “Tarot” heeft zijn eigen kaartvolgorde en begint toepasselijk met “De Dwaas”. Vanaf hier kan de “Fools Journey” door het leven vervolgd worden. Een reis vol symboliek en verborgen betekenissen, uitgedrukt in de 22 nummers. Het album is geheel geproduceerd door slechts één muzikant: Anders Buaas! Akoestische en electrische gitaren, bas, drums, keyboards, percussie en klokkenspel worden door deze duizendpoot moeiteloos ingespeeld. Meteen gaan m’n gedachten uit naar Mike Oldfield, die ook zo te werk ging op “Tubular Bells”. En in deze sfeer moet je de muziek op “Tarot” ook zoeken: atmosferisch beladen prog met uitstapjes richting de folkrock van o.a. Jethro Tull. De gitaarpartijen ademen de geest van David Gilmour, terwijl landgenoot Bjorn Riis’ (Airbag) stijl ook niet ver weg is.
 Zonder de 22 stukken apart te gaan omschrijven lees je in het voorafgaande al in welke hoek je “Tarot” moet plaatsen. Mooie sfeermuziek vormt de hoofdmoot, maar ook het notenspectrum van snelle jongens als Malmsteen wordt niet geschuwd. Buaas beheerst het allemaal en is een technisch begaafd gitarist. Morse, Hackett, Blackmore, Oldfield en Barre zijn andere grote namen die je in z’n spel herkent. Je kunt door mindere gitaristen beïnvloed zijn…..

 Om het album naar een hoger niveau te tillen heeft Buaas voor het artwork hulp ingeroepen van de Noorse kunstenares Verena Waddell, die 22 prachtige schilderijen heeft gemaakt om de muziek te visualiseren. Daarom is het wellicht beter om de vinylversie van de plaat aan te schaffen. Het artwork komt op de lp hoes (release 9 juli) veel beter tot z’n recht dan in het cd boekje (release 25 juni).
 En kun je er geen genoeg van krijgen: van 26 juni tot 25 juli worden de schilderijen geëxposeerd in het Bølgen Kulturhus te Larvik, Noorwegen. Uiteraard hoor je op de achtergrond de mooie muziek van Anders Buaas’ “Tarot”. 
(87/100) (Apollon Records)

Tracklist

 1. The Fool
 2. The Magician
 3. The High Priestess
 4. The Empress
 5. The Emperor
 6. The Hiërophant
 7. The Lovers
 8. The Chariot
 9. Strength
 10. The Hermit
 11. Fortune
 12. Justice
 13. The Hanged Man
 14. Death
 15. Temperance
 16. The Devil
 17. The Tower
 18. The Star
 19. The Moon
 20. The Sun
 21. Judgement
 22. The World
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ