Dio – Killing The Dragon remastered

Facebookrssmail

In 2002 kwam het op een na laatste studio album van Dio uit. ‘Killing The Dragon kreeg goede recensies destijds en er stond zelfs een klein hitje op. Nu zijn laatste vier platen opnieuw op de markt komen met extra live materiaal blikken we nog eens terug op dat album en kijken we naar de bij deze uitgave horende zes nooit eerder uitgebrachte live nummers. In een interview over dit album legde Ronnie James Dio uit over welke ‘dragon’ het ging. De draak is de technologie. Hij maakte zich zorgen om de toekomst van de mensheid.

Bij dit album verwelkomen we ook een nieuwe gitarist in de band van Dio. Dough Aldrich levert fantastisch gitaarwerk wat met recht een van de redenen is waarom dit album zo sterk is. De riffs zijn heavy, pakkend en ook de solo’s zijn van een erg hoog kaliber. De stem van Ronnie James Dio is ook op ‘Killing The Dragon’ weer ijzersterk en klinkt nog steeds zoals vanouds. Met deze plaat gaat hij ook weer terug naar de stijl waar hij de grootste successen mee heeft gehad in de jaren 80. Alles klinkt alleen net even wat heavier.

Dat kleine hitje is uitgebracht met clip waar ook Tenacious D in te zien is. We hebben het over het nummer ‘Push’. Het leuke aan die samenwerking is dat Jack Black van die band en Ronnie James Dio bevriend zijn geworden. Een paar jaar later deed Dio hetzelfde voor Tenacious D, een gastoptreden. Niet alleen in de clip, ook vocaal. Het blijft een leuk nummertje.

Echter is dit niet het sterkste nummer van het album. De titeltrack, ‘Along Comes A Spider’ en ‘Better In The Dark’ zijn steviger en hierin zijn de kwaliteiten van de nieuwe gitarist goed te horen. Met name de solo in het laatstgenoemde is een hoogtepunt. Een mooie toevoeging is natuurlijk ook het nummer wat voor een goed doel is geschreven en wat daarom ook dichterbij Dio stond. Het prachtige ‘Throw Away Children’.

Goed, dan de live tracks. Drie van de grootste hits waar de zang van Dio op te horen is komen voorbij met ‘Holy Diver’, ‘Heaven And Hell’ en ‘Stand Up And Shout’. ‘Holy Diver’ is wel behoorlijk ingekort helaas. Hij was eigenlijk altijd wel ijzersterk live en dat blijkt ook maar weer uit deze opnames. Deze zijn gemaakt op de Killing The Dragon tour van 2002-2003.

Het was op zichzelf al een enorm sterk album met fantastisch gitaarwerk en goede songs. Met de live opnames wordt ie nog net even wat interessanter. Prettig dat er niet al te veel live tracks bijkomen, zodat het leuk blijft als een bonus. Anders had je net zo goed een compleet nieuwe live plaat uit kunnen brengen. (90/100) (BMG Rights Management)

Tracklist:

Killing The Dragon
Along Came A Spider
Scream
Better In The Dark
Rock And Roll
Push
Guilty
Throw Away Children
Before The Fall
Cold Feet
Holy Diver (Live)
Heaven and Hell (Live)
Rock and Roll (Live)
I Speed At Night (Live)
Killing The Dragon (Live)
Stand Up And Shout (Live)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ