CD van de Week: Tom Morello & The Bloody Beetroots – The Catastrophists EP

Facebookrssmail

Album-georiënteerd als wij rockers zijn, willen EP’s nog wel eens over het hoofd gezien worden. En dat zou in het geval van Rage Against the Machine’s Tom Morello’s nieuwe werk erg jammer zijn. Deze ‘The Catastrophists EP’ is het aanhoren namelijk méér dan waard! Sjonge, wat draait deze 26 minuten aan afwisselende muziek heerlijk weg zeg. Samen met het mij onbekende Italiaanse DJ elektro dance duo The Bloody Beetroots en wat vrouwelijk zangtalent heeft Morello een prima brok moderne en vooral spetterende rockmuziek ingeblikt waar het spelplezier van afspat en klinkt als een klok. Maar genoeg verkooppraat, eerst eens inzoemen op de zeven nummers. 

‘The Devil’s Infantry’ start met een duister gesproken horror-intro dat de toon prima duidt. Halverwege gaat de song over in een opwindende RATM-riff vol elektronische ondersteuning van het Italiaanse duo. Bijna The Prodigy-achtig. Het navolgende vette ‘Radium Girls’ is als single uitgebracht en al even opwindend, ware het niet dat het refrein net wat te vaak herhaald wordt. De prachtige strot van de al even prachtige Delila Paz (The Last Internationale) valt het meest op tussen haar collega zangeressen (Pussy Riot’s Nadya Tolokonnikova, The Interrupters’ Aimee Interrupter, White Lung’s Mish Way). Het melodieuze ‘Lightning over Mexico’ drijft op dansbare elektronische beats waar de zang van Morello prima bijpast. Een soort kruising tussen Depeche Mode en RATM met een leuk Spaans gezongen intermezzo door een zekere Ana Tijoux.

‘Keep Going’ start met een akoestisch country & western gitaartje maar ontwikkelt zich langzaam middels toegevoegde percussie tot een fijne, Johnny Cash-achtige catchy meestamper. Heavy gitaren blijven achterwege, maar dansbaar is het zeker. ‘Weather Strike’ is een samenwerking met de Russische, feministische, politieke punkrockband Pussy Riot. Deze was al eerder uitgebracht, maar is nu geremixt door het DJ-duo. Het harde gebeuk contrasteert lekker met de kinderlijke stemmetjes. Voor de traditionele rockers is ‘Field Of Tigers’ een aanrader. Wederom drums uit het doosje, maar een aanstekelijk refrein en een zeer vette, typische Morello-solo maken dit tot een hoogtepuntje. Zoals hij die laatste minuut vol soleert, prachtig! Afsluiter is het afwisselende ‘Mary Celeste’ dat wederom de vruchtbare samenwerking benadrukt tussen Morello en het Italiaanse duo met zijn herkenbare riff en zware synth-beats. De rustige coupletten worden fijn afgewisseld met het heavy refrein.

Deze ‘The Catastrophists EP’ luistert dusdanig lekker weg, dat ik hoop dat dit snel leidt tot een volwaardig album van beiden. Want dit is een heerlijk opwindend brok muzikaal geweld, wat tot het beste behoort dat de meestergitarist de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Hoewel mijlenver verwijdert van de traditionele rock van zijn Audioslave, is dit minstens even goed. Het is een bijzonder spannende en verrassend eigentijdse mix geworden tussen de conventionele heavy rockriffs van Tom Morello en de donkere elektronische dance-punk van The Bloody Beetroots. Topper derhalve en een aanrader voor de wat breder georiënteerde rockliefhebber. 
(92/100)(Independent)

Tracklist

01. The Devil’s Infantry
02. Radium Girls (feat. Pussy Riot, Aimee Interrupter, Mish Way en The Last Internationale)
03. Lightning Over Mexico (feat. Ana Tijoux)
04. Keep Going
05. Weather Strike (The Bloody Beetroots Remix) (feat. Pussy Riot)
06. Field Of Tigers
07. Mary Celeste

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ