The Aristocrats – FREEZE! Live in Europe 2020

Facebookrssmail

Het is 19 januari 2020. De concertreis gaat deze keer naar De Boerderij in Zoetermeer, waar progrock supergroep The Aristocrats het podium zal betreden in het kader van hun  ‘You Know What….?’ tour.
Na vier technisch verbluffende studioplaten waarop stuk voor stuk de ruime grenzen van het proggenre op z’n kop worden gezet zijn mijn verwachtingen voor dit concert torenhoog.
Marco Minnemann (drums), Brian Beller (bas) en Guthrie Govan (gitaar) starten hun zegetocht stipt negen uur. Een gelijk verdeelde set: van elk bandlid worden vier nummers gespeeld en een keur van sub-stijlen binnen het rockgenre passeert de revue. Mijn mond valt ver open van verbazing als de twaalf instrumentale tracks vol improvisaties tot in de perfectie worden uitgevoerd. Missie geslaagd!

Na Zoetermeer gaan The Aristocrats naar Spanje, Ierland en Engeland, waar de tour in maart 2020 abrupt tot een einde komt door de corona pandemie. De Spaanse concerten zijn opgenomen en een compilatie hiervan is onlangs op cd en 2lp uitgebracht. De toepasselijke titel luidt ‘FREEZE!’ De wereld staat inderdaad stil en voorlopig ziet het er voor de concertindustrie niet rooskleurig uit.

‘FREEZE!’ bevat zes tracks die bij elkaar precies een uur duren. Van ieder twee nummers volgens de vaste verdeelregel. De drie heren zijn aan elkaar gewaagd en de muziek wordt na een behoorlijke dosis humor tijdens de aankondigingen zó gebracht dat het speelplezier ervan af spat. Rock, metal, fusion, country, blues en jazz zorgen voor veel afwisseling.
Het album opent met het absurde ritme van “D grade fuck movie jam”. Starts, stops, vreemde toonladders, tempowisselingen en waanzinnige solo’s zetten de toon voor de rest van de nummers die geheel aan de verwachtingen van het Spaanse publiek voldoen. Latin en flamenco in tweede track “Spanish Eddie”, gevolgd door country rock in “When we all come together”. Daarna de hardrocker “The ballad of Bonnie and Clyde”. Er gebeurt zóveel dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat er maar drie muzikanten op het podium staan.
Drumsolo’s zijn merendeels volstrekt overbodig, zeker op een plaat. Slechts enkele drummers weten hiermee te boeien. Marco Minnemann is er een van. Zijn solo in “Get it like that” is opgedragen aan de grootmeester der drumsolo’s: Neil Peart. Vernuftig is een stukje YYZ (Rush) in Minnemann’s solo verstopt uit respect voor de Canadees. Duidelijk zijn Peart’s invloeden in Marco’s speelwijze te herkennen. Blues met titel “Last orders” is de waardige afsluiter.

Na beluistering is mijn conclusie dat The Aristocrats met ‘FREEZE!’ doen denken aan de complexe, intense fratsen van Frank Zappa. Echter naar een nóg hoger niveau getild. Brian Beller en Marco Minnemann zijn fantastische muzikanten die veel ruimte krijgen om hun meesterschap te etaleren, maar Guthrie Govan torent boven alles uit. De man is een snarenwonder dat Vai, Satriani en Zappa doet verbleken. Tot bijna onmenselijke dingen is hij in staat: soms denk je dat er door een fout in de schepping meer dan vijf vingers aan zijn linkerhand zitten, zo razendsnel, vloeiend en foutloos speelt deze virtuoos.
De opnames zijn perfect, alleen is het jammer dat de komische, inleidende verhaaltjes over de nummers niet op het album staan. Het enige minpuntje.

The Aristocrats brengen hun muziek in eigen beheer uit op het  BOING! label. Een bijzonder treffende naam, want door dit uur perfecte progrock word je als door een mokerslag geraakt. (98/100)  (BOING! Music LLC)

Tracklist

  1. D Grade Fuck Movie Jam (6:59)
  2. Spanish Eddie (8:58)
  3. When We All Come Together (6:37)
  4. The Ballad of Bonnie and Clyde (7:47)
  5. Get It Like That (dedicated to Neil Peart) (18:55)
  6. Last Orders (10:51)

Line up

Guthrie Govan / guitar
Bryan Beller / bass
Marco Minnemann / drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ