Demons Down – I Stand

Facebookrssmail

En daar is er weer één. Het maandelijkse project van Frontiers. In deze editie worden twee getalenteerde muzikanten gekoppeld aan (ex-)leden van House of Lords én aan de onvermijdelijke Del Vecchio natuurlijk. Die laatste nu als onder meer producer, toetsenist en songschrijver. Opdracht was deze keer: “schrijf liedjes die klinken als old school House of Lords”. Zo gezegd, zo gedaan. Laat dat maar aan Alessandro over!

De ‘nobodies’ wiens carrières middels dit project een kickstart moeten krijgen, zijn de Chileense zanger James Robledo (van Sinner’s Blood) en de Italiaanse gitaarvirtuoos Francesco Savino (False Memories). Ik gok dat de loopbaan van landgenoot Ronnie Romero het grote voorbeeld is voor Robleno. Maar genoeg kanttekeningen en rode vlaggen gesignaleerd, hoe klinkt dit nieuwe stuk lopende band muziek? Na al mijn scepsis opzij gezet te hebben, moet ik schoorvoetend toegeven dat het zo slecht nog niet is eigenlijk.

Op de accentloze vocals van James is weinig af te dingen. Zijn wat hese en hoge stem klinkt als een kruising tussen Romero en James Christian, al ontbreekt een echt eigen geluid. Welke solo’s de heer Savino en welke Jimi Bell heeft ingespeeld, weet ik niet, maar het gitaarwerk spettert de stereo uit. Ook al voeren de keyboards van del Vecchio vaak de boventoon. Voeg daar de zeer solide basis van drumbeest Ken Mary (ook bekend van Fifth Angel) en bassist Chuck Wright aan toe en je hebt een blauwdruk voor een fijn melodieus AOR/ rockplaatje. Ware het niet dat de songs wederom weinig toevoegen aan het platgetreden genre.

Hoewel het Del Vecchio gelukt is om het geheel productioneel prima te laten klinken, zijn er helaas dus nauwelijks songs die er ècht uitspringen. Onder het mom van ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ gaan de nummers voorbij zonder dat je oren zich spitsen. De avontuurlijke invulling van met name Ken Mary zorgt ervoor dat enkele songs wat meer opvallen dan de rest. Zo is pompende ‘Down in a Hole’ een fijne midtempo track. De powerballad ‘On My Way to You’ is één groot cliché, maar is wel overtuigend vol passie gezongen en krijgt een extra punt vanwege de solo’s. De energieke opener ‘I Stand’ had op de laatste House of Lords niet misstaan. Langste nummer ‘Follow Me’ is zowaar een uptempo song met een wel aardig refrein en wederom lekker zessnarenwerk. Afsluiter ‘Only the Brave’ zit ook wel aardig in elkaar en doet de jaren negentig bijna herleven.

Tsja, origineel is het allemaal zeker niet wat we voorgeschoteld krijgen, maar net als met fastfood, het gaat er best lekker in. Zolang je dit maar niet te vaak hoort. Het niveau van House of Lords’ beste album ‘Demons Down’ (1992) wordt bij lange na niet gehaald, maar als je verlegen zit om wat nieuwe muziek in het genre, schroom niet om dit project eens een draaibeurt te geven.
(77/100 – Frontiers Music)

LINE-UP


James Robledo – Vocals
Jimi Bell – Guitars
Francesco Savino – Guitars
Chuck Wright – Bass
Ken Mary – Drums
Additional Musician: Alessandro Del Vecchio – Keyboards, Guitars, Backing Vocals

TRACKLIST


1. I Stand
2. Disappear
3. Down In A Hole
4. On My Way To You
5. Where Will Our Tears Fall?
6. Book Of Love
7. Stranded In The Middle Of Nowhere
8. Follow Me
9. To The Edge Of The World
10. Search Over The Horizon
11. Only The Brave

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ